Hlavní obsah
3,0
(2)
Foto: Shaiith, Shutterstock.com

Foto: Shaiith, Shutterstock.com

Švestky se stávají čím dál vzácnějším ovocem, protože jsou hodně citlivé na vnější vlivy. Ale když se zadaří a úroda je velká, je to bomba. Zkuste si uchovat sladké švestky na zimu - připravte si švestková povidla bez cukru!

30 min.
Příprava
1 hod., 50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 zavařovací sklenici
  • 1 kg švestek
Článek

Nevíte, co dělat s přezrálými švestkami? Rozhodně je nevyhazujte a připravte si z nich neodolatelná povidla. Zvládnete to jen ze samotného ovoce, víc není potřeba!

Postup

01.

Když švestky přezrají, nenechte je ležet pod stromem. Sesbírejte je, vypeckujte a pomelte na masovém strojku. Naplňte kastrol, pokud možno nerezový nebo smaltovaný, kam se jich vejde alespoň kilo. Po hodině a půl stálého míchání zjistěte, zda už odpadávají od vařečky.

02.

Horká povidla naplňte do suchých sklenic a nechte je v troubě při 40 °C ještě shora oschnout. Pak je teprve zavíčkujte. Povidla poté můžete zavařit nebo ještě lépe, co nejdřív sníst.

Energetická hodnota celkem - 1 zavařovací sklenici
Energie2 600 kJ
Bílkoviny10 g
Tuky0 g
Sacharidy150 g
Sůl0,1 g
SAFA0 g
Vláknina30 g
Cukry100 g

Načítám