Článek
Postup
01.
Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na tenčí půlkolečka. V hlubším rendlíku rozehřejte olej, vsypejte cibuli a na středním ohni za občasného míchání zvolna opékejte, až začne pomalu hnědnout a karamelizovat, může to trvat i 30 minut.
02.
Zatímco se bude opékat cibule, omyjte a vypeckujte švestky a nakrájejte je na menší kousky. Když začne zlátnout, přidejte do hrnce cukr, sůl, ocet, nakrájené švestky a koření a dobře promíchejte.
Tip: Máte-li opravdu dobrý vinný ocet, zkuste si z něj připravit říznou limonádu. Ve sklenici s vodou rozmíchejte lžičku octa a lžičku medu a ochutnejte. Překvapivě lahodný nápoj nejenom osvěží, ale také zklidní trávení a dokáže účinně bojovat proti virům a bakteriím.
03.
Pod pokličkou na mírném ohni dál zvolna vařte, až se začnou švestky rozpadat a čatní začne houstnout, potrvá to minimálně další půlhodinu. Vylovte koření, a ještě horké čatní rozdělte do skleniček vypláchnutých vařící vodou. Uzavřete, nechte zchladnout dnem vzhůru a poté nechte v chladu pár dní uležet. Otevřené čatní skladujte v lednici.
Tip: Čatní je skvělé jako doplněk k sýrům (i grilovaným), paštikám a masu, ozvláštní ale i různé burgery a sendviče a lžíci nebo dvě můžete přidat i do základu pod dušené hovězí.
Jestli máte slabost pro domácí pikantní omáčky a čatní, rozhodně si zkuste vyrobit ještě vlastní hořčici (je to jednodušší, než byste čekali), ajvar a pořádně ostrou chilli omáčku.