Článek
Jahody je nutné spotřebovat co nejrychleji po otrhání. Plody se snadno pomačkají a rychle se kazí. Jak jahody umýt, abyste je nepoškodili? Když je omyjete pod tekoucí vodou, připravíte se o množství vůně. Je proto lepší je jen namočit po pár kusech do vody a rukama je trochu promísit, aby nečistoty opadaly.
Postup
01.
Jahody očistěte, nahnilé nebo potlučené plody vyřaďte – mohla by se kvůli nim rychle zkazit celá várka. Zdravé plody rozmačkejte šťouchadlem na brambory a zasypejte polovinou cukru. Promíchejte a nechte jednu až dvě hodiny odležet, jahody tak pustí spoustu šťávy.
02.
Šťávu z jahod sceďte do hluboké pánve nebo do hrnce s velkou plochou dna a přilijte prosecco. Zhruba pět minut provařte, pak přidejte zbytek cukru a vařte ještě asi deset minut.
03.
Mezitím si nahřejte zavařovací sklenice a omytá víčka vytřete dosucha. Když se směs v hrnci svaří na polovinu, přidejte scezené kousky jahod a ještě pět minut provařte. Dochuťte citronovou šťávou – ta působí i jako konzervant.
Tip: Výsledná marmeláda bude chuťově o něco sladší, než je v horkém stavu, takže by na chuť měla být o trochu kyselejší, než chcete.
04.
Horkou směs ihned plňte do horkých skleniček (práci vám ušetří trychtýř na zavařeninu s širokým hrdlem), hrdlo skleniček otřete dosucha a pořádně utáhněte víčko. Otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Je zavařeno!