Článek
Marmelády patří mezi nejlepší způsob, jak si uchovat ovoce i do zimních měsíců. Tato třešňová varianta je vlastně naprostá klasika, ale smícháním s hořkou čokoládou a levandulí se z ní stane naprostý skvost, který budete milovat. Na levanduli však opatrně. I když nádherně voní, její chuť je dost výrazná, takže ji přidávejte opatrně a zkoušejte, kolik vyhovuje právě vašim chuťovým pohárkům.
Postup
01.
Vypeckované třešně dejte do většího hrnce a přidejte šťávu a kůru z 1 citronu. Vše přiveďte k varu a vařte tek dlouho, až ovoce změkne a pustí šťávu. Trvá to asi 10-15 minut.
02.
K třešním přisypte cukr a levanduli. Vše důkladně promíchejte a vařte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidejte pektin a postupujte dle návodu na obale. Většinou výrobce uvádí další var přibližně 10-15 minut, dokud směs nezhoustne do požadované konzistence.
03.
Marmeládu sundejte ze sporáku a vmíchejte nasekanou čokoládu. Směs můžete důkladně promíchat, aby se čokoláda plně rozpustila nebo naopak jen mírně, aby v zavařenině zůstaly kousky.
04.
Horkou marmeládu nalijte do sterilovaných sklenic a ihned je uzavřete. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout, aby se vytvořilo vakuum. Po vychladnutí uchovávejte zavařeninu na chladném a tmavém místě. Po otevření skladujte v lednici a spotřebujte do několika týdnů.