Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Tato zavařenina není jen obyčejnou marmeládou. Je to gurmánský zážitek! Kombinace sladkých třešní, bohaté čokolády a květinových tónů levandule vytváří marmeládu, která je skvělá nejen na pečivo, ale také jako originální dárek nebo ingredience do dezertů.

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 skleniček
  • 1 kg vypeckovaných třešní
  • 500 g cukru
  • 150 g hořké čokolády
  • 1 lžíce sušené levandule
  • 1 ks citronu
  • 1 sáček Pektogelu
Článek

Marmelády patří mezi nejlepší způsob, jak si uchovat ovoce i do zimních měsíců. Tato třešňová varianta je vlastně naprostá klasika, ale smícháním s hořkou čokoládou a levandulí se z ní stane naprostý skvost, který budete milovat. Na levanduli však opatrně. I když nádherně voní, její chuť je dost výrazná, takže ji přidávejte opatrně a zkoušejte, kolik vyhovuje právě vašim chuťovým pohárkům.

Postup

01.

Vypeckované třešně dejte do většího hrnce a přidejte šťávu a kůru z 1 citronu. Vše přiveďte k varu a vařte tek dlouho, až ovoce změkne a pustí šťávu. Trvá to asi 10-15 minut.

02.

K třešním přisypte cukr a levanduli. Vše důkladně promíchejte a vařte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidejte pektin a postupujte dle návodu na obale. Většinou výrobce uvádí další var přibližně 10-15 minut, dokud směs nezhoustne do požadované konzistence.

03.

Marmeládu sundejte ze sporáku a vmíchejte nasekanou čokoládu. Směs můžete důkladně promíchat, aby se čokoláda plně rozpustila nebo naopak jen mírně, aby v zavařenině zůstaly kousky.

04.

Horkou marmeládu nalijte do sterilovaných sklenic a ihned je uzavřete. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout, aby se vytvořilo vakuum. Po vychladnutí uchovávejte zavařeninu na chladném a tmavém místě. Po otevření skladujte v lednici a spotřebujte do několika týdnů.

Energetická hodnota celkem - 5 skleniček
Energie14 781,5 kJ
Bílkoviny20,81 g
Tuky50,92 g
Sacharidy731,78 g
Sůl0,13 g
SAFA26,48 g
Vláknina35,89 g
Cukry678,06 g

Načítám