Hlavní obsah
3,9
(15)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Možná se to na první pohled nezdá, ale rajčata jsou ideální surovina jak na přípravu kečupu, tak i sladké marmelády. Její chuť připomíná meruňkovou zavařeninu, ovšem ukrývá v sobě něco extra. Nevěříte? Zkuste si ji uvařit také a vydejte se na pohádkovou cestu plnou chutí.

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 skleničky
  • 500 g rajčat
  • 500 g jablek
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 50 ml rumu
  • 1 lžíce kyseliny citronové
  • 500 g želírovacího cukru 3 : 1
Článek

Ne nadarmo se rajčatům říká také rajská jablíčka. Jsou totiž krásně sladká, ale přesto si je ve spojitosti s marmeládou představí jen málokdo. Dejte jim šanci a zkuste je zavařit. Vznikne tak úžasný džem, který se skvěle hodí na domácí kaiserky nebo čerstvý chléb.

Postup

01.

Rajčata a jablka omyjte, zbavte nejedlých částí a nakrájejte na menší kusy. Ty pak dejte do většího hrnce a rozvařte. Poté směs rozmixujte a pro hladší konzistenci ji ještě můžete propasírovat přes jemné sítko.

02.

Základ marmelády opět přiveďte k varu a vsypte cukry s kyselinou citronovou. Když se vše rozpustí, přilejte rum. Horkou zavařeninu rozlijte do čistých lahviček, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí skladujte ideálně v temném a chladném prostředí.

Načítám