Článek
Postup
01.
02.
Podušená jablka propasírujte: kdo má doma pasírku na potraviny, má vyhráno, práce s ní je rychlá a výsledky skvělé. Když ji nemáte, jablka propasírujte přes hustý cedník. Propasírovaná jablka dejte do čistého hrnce, přidejte cukr, sůl, koření, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru a vraťte na mírný oheň.
Tip: Pokud vám vadí zbytky slupek, můžete jablka rozmixovat tyčovým mixérem. Je to nejefektivnější způsob, já ale razím teorii, že poctivá ruční práce se odrazí v chuti, a proto poctivě pasíruji.
03.
Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Stáhněte plamen na velmi mírný a za častého míchání vařte asi hodinu, až směs zhoustne a zbarví se do hezké hnědé barvy. V mezičase pořádně umyjte skleničky, i s víčky je prolijte vařící vodou a nechte krátce oschnout.
04.
Jablečné máslo naplňte do ještě horkých skleniček. Pokud ho plánujete spotřebovat do měsíce, a věřte, že je to snadné, postačí, když naplněné skleničky necháte zchladnout dnem vzhůru a uložíte je do chladnější spíže, po otevření je skladujte v lednici.
Tip: Chcete prodloužit trvanlivost? Sterilizujte skleničky ve vařící vodě asi 10 minut. Jak zavařovat v myčce či troubě?
Na co všechno jablečné máslo využijete? Namažte si ho jenom tak na toast, zamíchejte do kaše z ovesných vloček, skvělé je jako náplň do palačinek, buchet a taštiček z listového těsta, ale i jako doplněk k výraznějším sýrům...