Hlavní obsah
4,3
(8)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Ve sklepě se na mě smutně dívalo pár posledních jablek a já jsem hledala nový způsob, jak je zužitkovat. Jablečné máslo znělo jako neotřelý nápad, ale když jsem se ponořila do studia receptů, zjistila jsem, že je to jenom jiné jméno pro výrazněji kořeněná jablečná povidla. Koneckonců, ta jsou také skvělý nápad!

15 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 skleničky
Budete potřebovat
  • 1 500 g jablek
  • 75 ml jablečného octa
  • 150 ml vody
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 špetka soli
Směs koření
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu
  • 1 špetka muškátového oříšku
Článek

Postup

01.

Jablka opláchněte, rozčtvrťte, odstraňte jádřince, stopku a zbytky okvětí a i se slupkou je vložte ho většího hrnce. Přidejte ocet a vodu a na mírném ohni pod částečně odklopenou pokličkou duste asi 25-30 minut doměkka.

02.

Podušená jablka propasírujte: kdo má doma pasírku na potraviny, má vyhráno, práce s ní je rychlá a výsledky skvělé. Když ji nemáte, jablka propasírujte přes hustý cedník. Propasírovaná jablka dejte do čistého hrnce, přidejte cukr, sůl, koření, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru a vraťte na mírný oheň.

Tip: Pokud vám vadí zbytky slupek, můžete jablka rozmixovat tyčovým mixérem. Je to nejefektivnější způsob, já ale razím teorii, že poctivá ruční práce se odrazí v chuti, a proto poctivě pasíruji.

03.

Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Stáhněte plamen na velmi mírný a za častého míchání vařte asi hodinu, až směs zhoustne a zbarví se do hezké hnědé barvy. V mezičase pořádně umyjte skleničky, i s víčky je prolijte vařící vodou a nechte krátce oschnout.

04.

Jablečné máslo naplňte do ještě horkých skleniček. Pokud ho plánujete spotřebovat do měsíce, a věřte, že je to snadné, postačí, když naplněné skleničky necháte zchladnout dnem vzhůru a uložíte je do chladnější spíže, po otevření je skladujte v lednici.

Tip: Chcete prodloužit trvanlivost? Sterilizujte skleničky ve vařící vodě asi 10 minut. Jak zavařovat v myčce či troubě?

Na co všechno jablečné máslo využijete? Namažte si ho jenom tak na toast, zamíchejte do kaše z ovesných vloček, skvělé je jako náplň do palačinek, buchet a taštiček z listového těsta, ale i jako doplněk k výraznějším sýrům...

Načítám