Článek
Domácí kečup je nejen jednoduchý na přípravu, ale také vám umožní upravit jeho chuť podle vašich preferencí. S použitím čerstvých rajčat, aromatického koření a trochy lásky vytvoříte dokonalou omáčku, díky které i ušetříte.
01.
Rajčata umyjte, zbavte je stopek a nakrájejte na menší kousky. Česnek a cibuli oloupejte a nasekejte najemno.
02.
V hrnci zahřejte trochu oleje a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezesklovatí.
03.
Přidejte nakrájená rajčata a nechte společně vařit asi 15-20 minut. Poté směs s rajčaty přelijte do mixéru a rozmixujte na hladkou kaši. Mixujte klidně několik minut, aby směs byla opravdu hladká.
04.
Rajčata vraťte zpět do hrnce a přidejte ocet, sůl, pepř, kmín, skořici, hřebíček a červenou papriku. Vařte na středním ohni a občas promíchejte, aby se rajčata nepřichytila. Trvá to asi 40 minut.
05.
Když začne směs houstnout, přisypte cukr (podle množství budete mít sladký, nebo méně sladký kečup) a za stálého míchání redukujte do požadované hustoty.
06.
Hotový kečup přelijte do čistých sklenic a zavíčkujte. Sklenice můžete také sterilovat, díky tomu vám kečup vydrží až do další sezony.
Tip: Pro ještě hladší konzistenci můžete hotový kečup přepasírovat přes jemné síto nebo plátno, až poté jím plnit skleničky.
Domácí kečup bude skvělým společníkem k hranolkům, toastům a grilovaným dobrotám.