Článek
Nemusíte se bát dát brambory a zelí do pekáče syrové. Pokrm se nedříve peče pod alobalem, během toho zelenina změkne, a pak až se dopéká dozlatova.
Postup
01.
Nejprve si nakrájejte zelí a brambory. Menší hlávku zelí zbavte svrchních listů a košťálu a nakrájejte ji na nudličky. Brambory oloupejte a nakrájejte na cca 4mm plátky. Slaninu nakrájejte na malé kousky a orestujte ji na pánvi.
02.
V malém hrnci rozpusťte máslo, krátce na něm orestujte hladkou mouku a následně vzniklou jíšku zalijte mlékem. Za stálého šlehání ruční metlou přiveďte směs k varu. Vznikne krémová omáčka, kterou dochuťte solí a špetkou mletého muškátového oříšku.
03.
Zapékací mísu vymažte máslem. Na dno nandejte polovinu množství nakrájeného zelí, to osolte a opepřete. Na něj nalijte třetinu množství bešamelové omáčky.
04.
Na omáčku vytvořte vrstvu z nakrájených brambor, také je osolte. Na ně nandejte polovinu množství orestované slaniny a další třetinu bešamelu. Znovu vrstvu zelí (osolte, opepřete) a nakonec zbytek bešamelu a slaniny. Vrstvy od spodu tedy budou: zelí, bešamel, brambory, slanina, bešamel, zelí, slanina a bešamel.
05.
Zapékací mísu zakryjte alobalem a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na asi 30 minut. Pak alobal odstraňte, teplotu snižte na 170 °C, aby se horní vrstva nepřipalovala, a dopečte dozlatova.
06.
Servírujte teplé a každou porci posypte nasekanou čerstvou pažitkou.
Nemusíte hledat další inspiraci, co uvařit ze zelí. My ji totiž našli za vás!