Hlavní obsah
4,4
(5)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Víte, že spotřeba čerstvého hlávkového zelí v posledních letech klesá? A to je velká škoda! Jde o relativně levnou surovinu, která je tak variabilní! Ze zelí jde vykouzlit spousta skvělých receptů a my vám dnes ukážeme jeden vynikající, kdy se zelí zapéká s bešamelem, bramborami a slaninou.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu 30 × 20 cm
  • 800 g hlávky bílého zelí
  • 300 g brambor
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 lžička soli
  • 4 špetky pepře
  • 1 lžíce másla na vymazání
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
Bešamelová omáčka
  • 1,5 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
Článek

Nemusíte se bát dát brambory a zelí do pekáče syrové. Pokrm se nedříve peče pod alobalem, během toho zelenina změkne, a pak až se dopéká dozlatova.

Postup

01.

Nejprve si nakrájejte zelí a brambory. Menší hlávku zelí zbavte svrchních listů a košťálu a nakrájejte ji na nudličky. Brambory oloupejte a nakrájejte na cca 4mm plátky. Slaninu nakrájejte na malé kousky a orestujte ji na pánvi.

02.

V malém hrnci rozpusťte máslo, krátce na něm orestujte hladkou mouku a následně vzniklou jíšku zalijte mlékem. Za stálého šlehání ruční metlou přiveďte směs k varu. Vznikne krémová omáčka, kterou dochuťte solí a špetkou mletého muškátového oříšku.

03.

Zapékací mísu vymažte máslem. Na dno nandejte polovinu množství nakrájeného zelí, to osolte a opepřete. Na něj nalijte třetinu množství bešamelové omáčky.

04.

Na omáčku vytvořte vrstvu z nakrájených brambor, také je osolte. Na ně nandejte polovinu množství orestované slaniny a další třetinu bešamelu. Znovu vrstvu zelí (osolte, opepřete) a nakonec zbytek bešamelu a slaniny. Vrstvy od spodu tedy budou: zelí, bešamel, brambory, slanina, bešamel, zelí, slanina a bešamel.

05.

Zapékací mísu zakryjte alobalem a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na asi 30 minut. Pak alobal odstraňte, teplotu snižte na 170 °C, aby se horní vrstva nepřipalovala, a dopečte dozlatova.

06.

Servírujte teplé a každou porci posypte nasekanou čerstvou pažitkou.

Nemusíte hledat další inspiraci, co uvařit ze zelí. My ji totiž našli za vás!

Energetická hodnota celkem - 1 zapékací mísu 30 × 20 cm
Energie6 473,31 kJ
Bílkoviny60,11 g
Tuky89,05 g
Sacharidy122,79 g
Sůl10,51 g
SAFA42,29 g
Vláknina25,54 g
Cukry38,43 g

Načítám