Článek
Postup
01.
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Já dávám přednost širokým nudlím před flíčky, jsou pak o něco nadýchanější a na povrchu křupavější, záleží ale jenom na vás. Těstoviny sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte chvíli zchladnout.
02.
Uzené maso nakrájejte na kostičky, troubu předehřejte na 180 °C a zapékací mísu vymažte trochou sádla nebo oleje. Ve velké míse dobře prošlehejte vejce se zakysanou smetanou, solí a pepřem. Vmíchejte uzené maso a ještě vlažné těstoviny.
Tip: Šunkofleky jsou nejlepší z obraného masa z vařených uzených žeber. Pokud narazíte na kvalitní od dobrého uzenáře, berte je. Krátce je povařte ve studené vodě, sceďte a v nové vodě uvařte doměkka. Tento druhý vývar pak můžete použít jako základ na uzenou polévku nebo luxusní fazolovou polévku.
03.
Směs volně rozprostřete do pekáčku a zapékejte v předehřáté troubě 45-55 minut podle toho, jak křupavý povrch máte rádi.
04.
Upečené těstoviny nechte alespoň 10 minut odpočinout a podávejte s miskou kysaného zelí, kyselými okurkami nebo salátem z jarní zeleniny.
Když budete mít někdy chvíli času a chuť do vaření, připravte si na šunkofleky domácí nudle, zážitek bude dokonalý. Udělejte jich pak rovnou víc, nechte proschnout a později z nich připravte nudle s mákem. Prosté, levné a chutné.