Hlavní obsah
5,0
(4)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Není to sice žádný dietní recept, ale jednou za čas si tuhle lahůdku dopřát můžete. Zvenku křupavý, uvnitř dokonale tekoucí… kdo by odolal takovému sýrovému potěšení? Smažený hermelín s brusinkami je klasika, která nikdy nezklame.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks hermelínu
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
  • 6 lžic strouhanky
  • 150 ml oleje na smažení
  • 4 lžíce brusinkového kompotu
Článek

I tak jednoduchý recept, jako je smažený hermelín, se dá posunout na vyšší úroveň. Zkuste například přidat do strouhanky trochu jemně nastrouhaného parmazánu, namletých oříšků nebo bylinek, třeba rozmarýn či tymián. Také hermelín můžete podélně rozříznout a proložit ho plátky šunky.

Postup

01.

Nejprve si připravte tři misky nebo hluboké talíře. Do jedné nasypte mouku, ve druhé rozšlehejte vejce společně s mlékem, solí a pepřem, do třetí misky dejte strouhanku.

02.

Hermelín lehce potřete vodou a obalte ho v mouce, díky vodě na něm bude krásně držet. Poté ho důkladně obalte ve vajíčku a strouhance. Pokud chcete mít jistotu, že sýr při smažení nevyteče, obalte ho ještě jednou v mouce a strouhance.

03.

V pánvi s vyšším okrajem rozehřejte olej a opečte na něm sýr dozlatova z obou stran.

04.

Obalovaný hermelín podávejte s brusinkovým kompotem a jako přílohu zvolte vařené brambory, hranolky, čerstvé pečivo nebo pro dietnější variantu zeleninový salát.

Energetická hodnota celkem - 2 porce
Energie10 211,45 kJ
Bílkoviny55,5 g
Tuky211,88 g
Sacharidy82,25 g
Sůl6,53 g
SAFA54,63 g
Vláknina3,38 g
Cukry16,03 g

Načítám