Článek
Postup
01.
Troubu předehřejte na 200 °C. Květák omyjte, osušte a rozeberte na menší růžičky. Do větší mísy vsypejte mouku, koření a sůl a promíchejte je metličkou. Postupně metličkou dobře zašlehejte i mléko tak, aby vzniklo těstíčko husté asi jako na lívance.
Tip: Hladkou mouku můžete nahradit cizrnovou. Pokrm bude ještě chutnější a výživnější.
02.
Do mísy vsypejte květák a dobře ho promíchejte s těstíčkem tak, aby byly všechny růžičky obalené. Květák rozprostřete na plech vyložený papírem na pečení a pečte asi 20 minut.
03.
Zatímco se květák peče, připravte si omáčku na potření. V malém rendlíku rozpusťte máslo, přidejte kečup, ocet, chilli a sójovou omáčku a dobře promíchejte.
04.
Podle velikosti růžiček začne květák asi po 20–30 minutách zlátnout. Pomocí mašlovačky ho potřete připravenou pikantní omáčkou a pečte ještě 5–10 minut. Podávejte s dipem a kousky křupavé zeleniny: klasika je dip z modrého sýra, zkusit můžete ale i jiné alternativy. Například koprový.
05.
Na koprový dip promíchejte v misce majonézu s hořčicí. Osolte, opepřete a přidejte citronovou šťávu (nebo lák z kyselých okurek). Kyselé okurky a jarní cibulku nakrájejte na opravdu jemné kostičky, kopr nasekejte a vmíchejte k majonéze. Nechte chvíli rozležet v chladu a podávejte.
Tip: Koprová majonéza je skvělá také jako jednoduchý dresing na salát z pečené červené řepy. Víte, jak vyrobit domácí majonézu?
Kopr patří k surovinám, které nesedí každému. Pokud ho ale milujete (stejně jako já), zkuste netradiční cuketovou koprovku, řecké prasorizo nebo smetanový hrášek s koprem.