Hlavní obsah
3,4
(43)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Podobně připravený květák se na stránkách foodblogerů objevuje pod názvy jako květák „Buffalo“ nebo květáková křidélka, které odkazují ke křupavé americké klasice Buffalo wings. Popravdě: se svou předlohou toho nemá příliš společného. Je to ale příjemně rychlá a jednoduchá úprava květáku, která obstojí jako lehká večeře, případně i jako zdravější pohoštění pro návštěvy.

5 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks květáku
  • 100 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 lžička paprik
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 špetka pepře
Na potírání
  • 30 g másla
  • 8 lžic ostrého kečupu
  • 1 lžíce octa 8%
  • 1 lžička chilli omáčky
  • 1 lžíce sójové omáčky
Koprová majonéza
  • 1/2 hrnku majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 ks kyselých okurek
  • 1 ks jarní cibulky
  • 2 lžíce čerstvého kopru
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 200 °C. Květák omyjte, osušte a rozeberte na menší růžičky. Do větší mísy vsypejte mouku, koření a sůl a promíchejte je metličkou. Postupně metličkou dobře zašlehejte i mléko tak, aby vzniklo těstíčko husté asi jako na lívance.

Tip: Hladkou mouku můžete nahradit cizrnovou. Pokrm bude ještě chutnější a výživnější.

02.

Do mísy vsypejte květák a dobře ho promíchejte s těstíčkem tak, aby byly všechny růžičky obalené. Květák rozprostřete na plech vyložený papírem na pečení a pečte asi 20 minut.

03.

Zatímco se květák peče, připravte si omáčku na potření. V malém rendlíku rozpusťte máslo, přidejte kečup, ocet, chilli a sójovou omáčku a dobře promíchejte.

04.

Podle velikosti růžiček začne květák asi po 20–30 minutách zlátnout. Pomocí mašlovačky ho potřete připravenou pikantní omáčkou a pečte ještě 5–10 minut. Podávejte s dipem a kousky křupavé zeleniny: klasika je dip z modrého sýra, zkusit můžete ale i jiné alternativy. Například koprový.

05.

Na koprový dip promíchejte v misce majonézu s hořčicí. Osolte, opepřete a přidejte citronovou šťávu (nebo lák z kyselých okurek). Kyselé okurky a jarní cibulku nakrájejte na opravdu jemné kostičky, kopr nasekejte a vmíchejte k majonéze. Nechte chvíli rozležet v chladu a podávejte.

Tip: Koprová majonéza je skvělá také jako jednoduchý dresing na salát z pečené červené řepy. Víte, jak vyrobit domácí majonézu?

Kopr patří k surovinám, které nesedí každému. Pokud ho ale milujete (stejně jako já), zkuste netradiční cuketovou koprovku, řecké prasorizo nebo smetanový hrášek s koprem.

Načítám