Hlavní obsah
4,5
(2)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

V létě přijdou obzvlášť vhod recepty, které jsou rychlé a jednoduché na přípravu. Tím je právě šlehaná feta, která je už několik let virálním fenoménem na sociálních sítích... a právem! Výborně se hodí například k pečené či grilované zelenině, ale i ke krekrům, masu či k pečivu jako pomazánka.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Na zeleninu
  • 1/2 ks lilku
  • 1 ks menší zelené cukety
  • 1 ks paprik
  • 1/2 ks patisonu
  • 4 stroužky česneku
  • 1 ks červené cibule
  • 1 trs cherry rajčátek
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 50 ml olivového oleje
  • 1,5 lžičky soli
Na dip
  • 150 g sýru feta
  • 50 g bílého řeckého jogurtu
  • 30 ml olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
Článek

Sýr feta pochází z Řecka a vyrábí se z ovčího a kozího mléka, má tím pádem specifickou chuť i aroma, které nemusí všem vyhovovat. Jeho kravskou alternativou je balkánský sýr, který znáte třeba ze známého šopského salátu.

Postup

01.

Nejdřív si připravte pečenou zeleninu. Na pekáč nebo plech poklaďte na kostičky nakrájenou cuketu, lilek, papriku, patison a celé neoloupané stroužky česneku. Vše pokapejte olivovým olejem a dejte péct do předehřáté trouby na 200 stupňů.

02.

Asi po 15 minutách pečení k zelenině přidejte celé snítky bylinek, nasekanou červenou cibuli a cherry rajčata (ta propíchněte, aby vám při pečení nevybuchovala). Zeleninu pečte ještě cca 15 minut. Po upečení ji osolte, bylinky vyjměte.

03.

Do mixéru nalámejte sýr feta, přidejte jogurt, olej, citronovou šťávu a vymačkané stroužky česneku, které jste upekly se zeleninou. Vše rozmixujte dohladka. Solit netřeba.

04.

Šlehanou fetu servírujte s upečenou zeleninou, přidat můžete i černé olivy.

Načítám