Článek
Sýr feta pochází z Řecka a vyrábí se z ovčího a kozího mléka, má tím pádem specifickou chuť i aroma, které nemusí všem vyhovovat. Jeho kravskou alternativou je balkánský sýr, který znáte třeba ze známého šopského salátu.
Postup
01.
Nejdřív si připravte pečenou zeleninu. Na pekáč nebo plech poklaďte na kostičky nakrájenou cuketu, lilek, papriku, patison a celé neoloupané stroužky česneku. Vše pokapejte olivovým olejem a dejte péct do předehřáté trouby na 200 stupňů.
02.
Asi po 15 minutách pečení k zelenině přidejte celé snítky bylinek, nasekanou červenou cibuli a cherry rajčata (ta propíchněte, aby vám při pečení nevybuchovala). Zeleninu pečte ještě cca 15 minut. Po upečení ji osolte, bylinky vyjměte.
03.
Do mixéru nalámejte sýr feta, přidejte jogurt, olej, citronovou šťávu a vymačkané stroužky česneku, které jste upekly se zeleninou. Vše rozmixujte dohladka. Solit netřeba.
04.
Šlehanou fetu servírujte s upečenou zeleninou, přidat můžete i černé olivy.
Jednoduchý a bezmasý recept je také pečený květákový gyros nebo ďábelská směs na topinky z uzeného tofu.