Článek
Postup
01.
Nejprve máslovou dýni omyjte a oloupejte. Pak ji rozřízněte podélně napůl a vydlabejte semínka. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
02.
Na plech s pečicím papírem položte obě poloviny dýně řeznou stranou dolů, osolte ji a pokapejte olivovým olejem. Dýni dejte péct na cca 30 minut (dle velikosti), aby byla téměř měkká.
03.
Mezitím dejte rozpustit máslo a zamíchejte do něj nadrcené stroužky česneku a chilli vločky.
04.
Téměř měkkou dýni až teď nařezejte ostrým nožem napříč po celé délce. Řezy by měly mít od sebe asi půl centimetru a pozor, dýni neprořízněte celou.
05.
Do řezů vložte snítky a lístky bylinek a polijte ji rozpuštěným máslem s česnekem a chilli. Dejte ji dopéct doměkka. Na posledních cca 5 minut ji ještě posypte strouhaným parmazánem a dýňovými semínky.
06.
Podávejte ji bez přílohy, třeba se sklenkou bílého vína.
Dýní je mnoho druhů, ale asi nejoblíbenější je hokkaido. Je krásně červená či oranžová, nemusí se loupat a dají se z ní připravit jak slané, tak sladké dobroty. A tady jsou nejlepší recepty z dýní, od polévky po koláče.