Článek
Postup
01.
Brambory (varný typ A, B) oloupejte a nakrájejte na tenké, asi dvoumilimetrové plátky. Ty dejte do dostatečného množství studené vody na cca 10 minut. Brambory se částečne zbaví škrobu a budou křupavější.
02.
Mezitím si do misky připravte směs z nastrouhaných sýrů Gruyère a parmazánu, do kterých zamíchejte lístečky tymiánu a najemno nasekané lístky rozmarýnu.
03.
Bramborové plátky vyndejte z vody a důkladně je papírovou utěrkou osušte. Vraťte je do suché mísy a zalijte je rozpuštěným máslem. Rukama zamíchejte, aby se plátky brambor tukem obalily.
04.
Troubu dejte předehřát na 190 stupňů. Připravte si kovovou muffinovou formu, nemusíte ji vymazávat. Do každého důlku dejte na dno vrstvu brambor (2-3 plátky), na ni asi lžičku sýrové směsi, pak opět vrstvu brambor, na ni sýrovou směs, další vrstvu brambor a navrch sýrovou směs. Nemusíte solit, sýry se o slanost brambor postarají.
05.
Takto naplněnou muffinovou formu přikryjte alobalem a dejte péct do předehřáté trouby na 20 minut. Po této době sundejte alobal a brambory dopečte dozlatova ještě dalších 15–20 minut.
06.
Hotové upečené brambory pomocí vidličky vyndejte z muffinové formy a podávejte je buď samostatně, nebo jako přílohu.
Baví vás péct slané dobroty v muffinové formě? Zkuste slané muffiny s chorizem, čedarem a jarní cibulkou, sýrovo-vajíčkové muffiny nebo muffiny s klobásou, rajčaty nebo špenátem.