Článek
Pokud chcete kari zjemnit, přidejte trochu jogurtu nebo smetany. Naopak pro extra dávku ostrosti můžete přidat více chilli nebo použít čerstvé chilli papričky jako dekoraci. Základní recept můžete obohatit také o listový špenát nebo mangold, který přidáte až ke konci vaření, aby zůstal svěží a krásně zelený.
Postup
01.
V hrnci rozehřejte na středním ohni olej. Vsypte najemno nakrájenou cibuli a restujte ji, dokud nezměkne a lehce nezezlátne, asi 5 minut. Poté přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a dále restujte další 1–2 minuty.
02.
Do hrnce přidejte kari, kurkumu a římský kmín. Promíchejte a opékejte vše asi 30 sekund, dále vsypte nakrájenou papriku a dýni a stále míchejte, aby se zelenina rovnoměrně obalila v koření.
03.
Nasypte červenou čočku, zalijte kokosovým mlékem a zeleninovým vývarem. Promíchejte, přiveďte k varu a poté snižte teplotu. Nechte vařit 20–25 minut, dokud dýně a čočka nezměknou a směs lehce nezhoustne. Ochutnejte a případně dosolte a opepřete podle chuti.
04.
Kari podávejte ozdobené čerstvým koriandrem a červenou chilli papričkou. Servírujte s opečenými plackami.