Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Sladká dýně, jemná červená čočka a paprika se v tomto kari dokonale doplňují s kokosovým mlékem a voňavým kořením. Kari je syté, plné bílkovin, vlákniny a vitaminů – prostě ideální pokrm, který zasytí a zároveň pohladí na duši.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 lžíce oleje
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 lžička kari
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 ks červené papriky
  • 400 g dužiny z dýně hokkaidó
  • 100 g červené čočky
  • 0,4 l kokosového mléka
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
  • 4 lžíce koriandrových lístků
Článek

Pokud chcete kari zjemnit, přidejte trochu jogurtu nebo smetany. Naopak pro extra dávku ostrosti můžete přidat více chilli nebo použít čerstvé chilli papričky jako dekoraci. Základní recept můžete obohatit také o listový špenát nebo mangold, který přidáte až ke konci vaření, aby zůstal svěží a krásně zelený.

Postup

01.

V hrnci rozehřejte na středním ohni olej. Vsypte najemno nakrájenou cibuli a restujte ji, dokud nezměkne a lehce nezezlátne, asi 5 minut. Poté přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a dále restujte další 1–2 minuty.

02.

Do hrnce přidejte kari, kurkumu a římský kmín. Promíchejte a opékejte vše asi 30 sekund, dále vsypte nakrájenou papriku a dýni a stále míchejte, aby se zelenina rovnoměrně obalila v koření.

03.

Nasypte červenou čočku, zalijte kokosovým mlékem a zeleninovým vývarem. Promíchejte, přiveďte k varu a poté snižte teplotu. Nechte vařit 20–25 minut, dokud dýně a čočka nezměknou a směs lehce nezhoustne. Ochutnejte a případně dosolte a opepřete podle chuti.

04.

Kari podávejte ozdobené čerstvým koriandrem a červenou chilli papričkou. Servírujte s opečenými plackami.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie6 999,52 kJ
Bílkoviny44,31 g
Tuky113,32 g
Sacharidy123,32 g
Sůl2,19 g
SAFA76,07 g
Vláknina34,42 g
Cukry46,71 g

Načítám