Článek
Postup
01.
Zeleninu omyjte, květák rozeberte na menší růžičky, oloupané brambory nakrájejte na menší kostky a špenát nahrubo nasekejte. Nastrouhejte oloupaný zázvor. Rajčata spařte, oloupejte a rozmixujte na hladkou pastu.
Tip: „V sezoně používejte čerstvá a oloupaná rajčata, mimo sezonu můžete sáhnout po těch z plechovky. Nevhodné jsou italské rajčatové passaty i rajský protlak. Chybí v nich rajčatová dužina, která vytvoří charakteristickou konzistenci. Navíc přidají kyselost a chuť rajčat je příliš dominantní,“ radí Valijah Rashidová.
02.
Ve větší hlubší pánvi rozehřejte větší množství přepuštěného másla a velmi krátce orestujte špenát tak, aby listy zavadly, ale neztratily barvu. Vyjměte je z pánve a dejte na chvíli stranou.
03.
Do uvolněné pánve přidejte ještě trochu přepuštěného másla (dodá pokrmu skvělou chuť), přidejte římský kmín, zázvor a chilli papričky podle chuti a krátce je orestujte.
Tip: Chilli papričky před smažením nařízněte nebo propíchněte nožem. Rády teplem praskají a vyskakují z pánve.
04.
Do pánve vlijte rozmixovaná rajčata a zprudka vyduste šťávu až na tuk. Poté přidejte i brambory a květák a za stálého míchání restujte 1–2 minuty. Osolte, přidejte směs koření garam masala a kurkumu a dobře promíchejte, aby se všechna zelenina pořádně obalila kořením. Zastříkněte trochou vody, přiklopte a zvolna duste asi 20 minut do měkka.
Tip: Vody nepřidávejte příliš, stačí, když bude zelenina zpola ponořená.
05.
Až bude zelenina měkká, zesilte plamen a nechte většinu tekutiny odpařit. Nakonec zlehka vmíchejte orestovaný špenát a společně už jenom krátce prohřejte. Valijah Rashidová doporučuje při servírování přidat kopeček bílého jogurtu, který zmírní pálivost (a přidá bílkoviny). Jako přílohu podávejte indické celozrnné placky čapátí.
Domácí indicko-pákistánská kuchyně se do chladnějších podzimních dní skvěle hodí. Voňavé koření vás zahřeje a hrnec skvělého jídla připravíte i z dostupných a levných surovin. Jak připravit základ na pořádné kari?