Hlavní obsah

Hrášek: Malý zelený zázrak s velkými výhodami pro vaše zdraví. Dejte si ho ještě dnes!

Foto: Goskova Tatiana, Shutterstock.com

Foto: Goskova Tatiana, Shutterstock.com

Zelený hrášek nejenže obohacuje náš jídelníček o vynikající chuť, ale také poskytuje řadu zdravotních výhod. Poznejte jeho cestu na váš talíř a dopřejte si ho plné hrsti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hrášek, drobné zelené kuličky, které známe od dětství, jsou nejen chutným doplňkem našich jídel, ale také skutečným výživovým pokladem. Tato nenápadná zelenina má dlouhou historii, která sahá až do starověku, a dnes se těší obrovské oblibě nejen mezi gurmány, ale i mezi zdravotními nadšenci. Pojďme se podívat blíže na to, proč je hrášek tak výjimečný.

Cesta hrášku na váš stůl

Hrášek, latinsky též pisum sativum, je jednou z nejstarších pěstovaných plodin na světě. První zmínky o pěstování hrášku pocházejí z období přibližně 10 000 let před naším letopočtem z oblastí Středního východu a Středomoří. Archeologické nálezy dokládají jeho konzumaci v neolitických sídlištích v této oblasti, což naznačuje, že hrášek hrál významnou roli v raném zemědělství.

Ve starověkém Řecku Římě byl hrášek běžnou součástí stravy. Řekové ho konzumovali jak čerstvý, tak sušený, a Římané ho považovali za důležitou potravinu pro vojáky díky jeho výživovým hodnotám a snadnému skladování.

Během středověku se pěstování hrášku rozšířilo po celé Evropě, kde se stal důležitou plodinou v chladnějších oblastech. V 16. století byl hrášek představen v Americe evropskými kolonisty, kde se rychle ujal a začal být pěstován na širokých plochách.

Dnes je hrášek pěstován po celém světě a je oblíbenou součástí mnoha národních kuchyní.

Foto: Sinti Lu, Shutterstock.com

Nejlepší je hrášek čerstvý, ale přebytky se dají zamrazit i usušitFoto: Sinti Lu, Shutterstock.com

Proč si dopřát hrášek

Hrášek je skutečným pokladem, pokud jde o výživové benefity. Zde jsou některé z hlavních zdravotních výhod, které přináší jeho konzumace:

Vitaminy a minerály

  • Hrášek je bohatý na vitaminy A, C a K. Vitamin A je klíčový pro zdraví očí a imunitní systém, vitamin C je silný antioxidant, který pomáhá bojovat proti volným radikálům a podporuje zdraví kůže, a vitamin K je nezbytný pro zdravou krevní srážlivost a zdraví kostí. Hrášek také obsahuje důležité minerály, jako je železo, mangan a folát, které jsou nezbytné pro tvorbu červených krvinek a správný metabolismus.

Vysoký obsah vlákniny

  • Jednou z hlavních výhod hrášku je jeho vysoký obsah vlákniny. Vláknina podporuje zdravé trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi. Konzumace vlákniny je také spojena s nižším rizikem srdečních chorob a dalších chronických onemocnění.

Bohatý na antioxidanty

  • Hrášek obsahuje různé antioxidanty, jako jsou flavonoidy, karotenoidy, kyselina fenolová a polyfenoly. Tyto látky pomáhají chránit tělo před poškozením způsobeným volnými radikály, které mohou vést k chronickým onemocněním a předčasnému stárnutí.

Skvělý zdroj rostlinných bílkovin

  • Hrášek je vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin, což z něj činí ideální potravinu pro vegetariány a vegany. Bílkoviny jsou nezbytné pro růst a opravu tkání, tvorbu enzymů a hormonů a udržení zdravého imunitního systému.

Ideální při dietě

  • Hrášek je nízkokalorický, což znamená, že vás zasytí na delší dobu bez přidání nadbytečných kalorií. To je velmi užitečné při snaze udržet si nebo snížit hmotnost.

Jak hrášek skladovat

Pokud se udržíte a nesezobnete zelené kuličky hned, tak čerstvý hrášek by měl být skladován v chladničce a spotřebován do několika dnů, aby si zachoval svou svěžest a výživové hodnoty. Pro delší skladování je ideální ho zamrazit. Před zmrazením je dobré ho blanšírovat, což pomůže zachovat jeho barvu a chuť. Sušený hrášek může být skladován na suchém a chladném místě po dobu několika měsíců.

Recepty, které stojí za vyzkoušení

Načítám