Článek
Postup
01.
Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, hlívu otřete navlhčeným ubrouskem a nakrájejte na proužky. V menším hrnci rozpalte olej na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10), vsypejte cibuli, osolte, opepřete a za občasného míchání ji opečte dozlatova.
02.
Až začne cibule zlátnout, přidejte k ní i špetku kmínu a hlívu a také je krátce opečte, postačí 2-3 minuty. Míchejte opatrně, ať nerozlámete křehké kloboučky. Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypejte mletou papriku a krátce ji rozmíchejte v tuku. Zalijte vývarem, vraťte na oheň a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na velmi mírný a hlívu poduste do měkka, potrvá to asi 20 minut.
Tip: Společně s mletou paprikou vmíchejte do základu lžíci ajvaru nebo podobné zeleninové pasty, jídlo bude ještě bohatější. Vývaru přidejte jenom tolik, aby byla hlíva lehce podlitá. Omáčka se nezahušťuje moukou, a pokud přidáte vývaru moc, uvaříte spíš polévku.
03.
Podle chuti vmíchejte k téměř hotové hlívě asi 1 dcl sladké smetany a společně prohřejte. Já mám ráda sytou barvu omáčky bez smetany a svěžejší chutě, proto k ní až na talíři přidám kopeček husté zakysané smetany. Jako příloha postačí těstoviny nebo čerstvé pečivo. Výborně se k ní ale hodí domácí špecle, budou hotové, než hlíva změkne.
Další skvělá houba, která posiluje imunitu, je houževnatec jedlý neboli shitake. Přidejte ji do japonské nudlové polévky nebo zapečte do nádivky.