Hlavní obsah
4,4
(8)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

O příznivých účincích hlívy na organismus se ví celá staletí a potvrzují je i mnohé výzkumy. Můžete ji užívat v tabletách, jsou ale i chutnější způsoby, jak ji využít. Hlíva na paprice bude hotová za půl hodiny: večeře, na které si pochutnáte, a ještě prospějete svému zdraví.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 1 ks cibule
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 2 lžíce oleje
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička paprik
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 špetka pepře
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Hlívu můžete podávat jen s chlebem, ale pokud chcete plnohodnotný pokrm, zkuste k ní připravit domácí špecle.

Postup

01.

Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, hlívu otřete navlhčeným ubrouskem a nakrájejte na proužky. V menším hrnci rozpalte olej na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10), vsypejte cibuli, osolte, opepřete a za občasného míchání ji opečte dozlatova.

02.

Až začne cibule zlátnout, přidejte k ní i špetku kmínu a hlívu a také je krátce opečte, postačí 2-3 minuty. Míchejte opatrně, ať nerozlámete křehké kloboučky. Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypejte mletou papriku a krátce ji rozmíchejte v tuku. Zalijte vývarem, vraťte na oheň a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na velmi mírný a hlívu poduste do měkka, potrvá to asi 20 minut.

Tip: Společně s mletou paprikou vmíchejte do základu lžíci ajvaru nebo podobné zeleninové pasty, jídlo bude ještě bohatější. Vývaru přidejte jenom tolik, aby byla hlíva lehce podlitá. Omáčka se nezahušťuje moukou, a pokud přidáte vývaru moc, uvaříte spíš polévku.

03.

Podle chuti vmíchejte k téměř hotové hlívě asi 1 dcl sladké smetany a společně prohřejte. Také můžete omáčku připravit bez smetany, v tomto případě k ní až na talíři přidejte kopeček husté zakysané smetany.

Další skvělá houba, která posiluje imunitu, je houževnatec jedlý neboli shitake. Přidejte ji do japonské nudlové polévky nebo zapečte do nádivky.

Načítám