Hlavní obsah

Co připravit veganům k snídani? Vyzkoušejte naše recepty, které zasytí

Foto: Nelli Kovalchuk, Shutterstock.com

Foto: Nelli Kovalchuk, Shutterstock.com

Objevte naše oblíbené tipy na veganské snídaně, které vám pomohou vstát z postele a zasytí vás až do oběda. Ať už si zvolíte slané nebo sladké varianty, spolehněte se, že v nich najdete spoustu vitaminů, vlákniny nebo bílkovin.

Článek

Během spánku probíhají v těle důležité procesy, které spotřebovávají množství energie (Víte, že ženy potřebují více spánku než muži?). Abychom měli dostatek síly na běžné denní činnosti, jako je práce nebo cvičení, je snídaně dobrou příležitostí, jak po noci doplnit tělu zásoby a živiny. Je důležité začít den plnohodnotnými surovinami, které s tím pomohou. Nevěříte, že veganská jídla vám pomohou nastartovat den tím nejlepším způsobem? Vyzkoušejte některý z našich tipů na rostlinné snídaně. Nemusíte být ani vegani, abyste si na nich pochutnali.

Co by měla zdravá veganská snídaně obsahovat

  • Celozrnné obiloviny

Zdravá rostlinná snídaně by měla tělu poskytnout palivo, které vás připraví na celý zbytek dne. To dokážou celozrnné obiloviny, ať už se pro ně rozhodnete ve formě pečiva nebo kaše. Navíc obsahují vlákninu potřebnou pro správné fungování trávicího systému (Zdroje vlákniny a kolik je potřeba jí sníst denně). Samy o sobě ale nestačí, první jídlo dne by mělo obsahovat také bílkoviny.

  • Bílkoviny

Nalezneme je například v rostlinných jogurtech, mléce, chia semínkách, kešu a dalších oříškách. Pro výraznější chuť můžete některá semínka lehce opražit.

  • Ovoce a zelenina

Nesmí chybět ani vitaminy, na které je bohaté ovoce a čerstvá zelenina. Proto by i ony měly doplňovat vyvážený veganský talíř.

  • Tuky

Co ještě přidat? Zdravé rostlinné tuky. Pro některé možná představuje samotné slovo tuk noční můru, ale ani při té nejpřísnější dietě nesmí v jídelníčku chybět. Najdeme je třeba v arašídovém nebo mandlovém másle, v již zmíněných semínkách nebo avokádu (Jak ho správně skladovat?). Výživný je také olivový olej, který se skvěle hodí k salátům nebo toastům.

Sladké snídaně

Jste milovníky sladkých snídaní? Při rostlinném jídelníčku máte pestrý výběr, jaké jídlo si po ránu zvolit. Od rychlých kaší s ovocem, přes lahodné palačinky bez vajec, které se dají připravit z rostlinného mléka a podávat třeba s vynikajícím jahodovým džemem, až po pečené i nepečené sladkosti, jež si můžete připravit večer předem. Vyzkoušejte některý z našich receptů. Med (jemu se vegani také vyhýbají), který se vyskytuje v smoothie bowl s dračím ovocem nebo v mrkvových kuličkách s chia semínky, můžete vždy nahradit sirupem podle vlastních chuťových preferencí.

Slané snídaně

Na plnohodnotnou veganskou snídani se skvěle hodí luštěninové pomazánky na různé způsoby, které můžete podávat s domácím semínkovým chlebem a čerstvou zeleninou. Jejich příprava je snadná a rychlá, což je při rozespalém ránu jasná výhoda. Pokud máte čas připravit si jídlo dopředu večer, za zkoušku stojí plněná tortilla, která se většinou podává jako hlavní jídlo, ale váš žaludek jí jistě nepohrdne ani ráno a budete plní až do oběda.

Načítám