Hlavní obsah

Znáte jackfruit nebo seitan? Vyzkoušejte v kuchyni tradiční i netradiční náhražky masa

Foto: Nungning20, Shutterstock.com

Foto: Nungning20, Shutterstock.com

Většina lidí je už obeznámena se sójovými produkty, jako jsou tofu nebo třeba tempeh. Ale při výběru náhražek masa jsou možnosti mnohem pestřejší. Jaké jsou tradiční i méně známé alternativy?

Článek

Stále více lidí se zamýšlí nad tím, jak se stravovat s ohledem na své zdraví, životy zvířat nebo udržitelnost planety. Jednou z variant je omezení konzumace masa. Dnes již není problém sehnat některé rostlinné varianty, které ho mohou výživově a někdy i chuťově zastoupit.

Jackfruit

Tato exotická plodina, která pochází ze stromu chlebovníku různolistého, se stala jednou z oblíbených rostlinných alternativ masa, přestože se jedná o ovoce. V nezralém stavu má totiž strukturu, která maso nápadně připomíná. V českých obchodech je dostupný především v sušené podobě nebo v nálevu.

Obsahuje zejména vlákninu (Zdroje vlákniny a kolik je potřeba jí sníst denně) a cukry, oproti výrobkům ze sóji nebo luštěnin má nevýhodu v tom, že tělu nedodá potřebné bílkoviny. Veganský jídelníček tak může obohatit zejména svou strukturou, ale z výživového hlediska je lepší sáhnout po jiných alternativách.

Dlouhá léta se používal v asijské kuchyni ve sladkých nebo pálivých variantách a postupně si vydobyl cestu i na talíře po Americe a Evropě. Zvenku má žlutou nebo zelenou slupku, uvnitř žlutou náplň, která mírně připomíná ananas. Nezralý jackfruit nemá žádnou specifickou chuť, proto se dá použít do mnoha receptů. Ochutit ho můžete libovolně podle vlastních preferencí, jako byste to dělali u receptů s masem.

Kokosové maso

Dužině mladých kokosových ořechů se někdy říká maso. Tomu skutečnému se samozřejmě příliš nepodobá, ale i tak může být příjemným a hlavně zdravým doplňkem ve veganském jídelníčku. Je bohaté na vlákninu, prebiotika nebo nasycené mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro vyvážený jídelníček.

Přestože se jedná o kokos, který se většinou přidává do sladkých jídel, lze ho připravit i ve slaných variantách. Zkuste ho třeba orestovat se zeleninou. Dužinu stačí nakrájet na kostičky nebo nudličky a přidat koření podle vlastní chuti. Hodí se také na grilování.

Kokos můžete předem namočit v domácí marinádě. Zkuste třeba maso ze dvou malých kokosů smíchat se dvěma lžičkami olivového oleje, dvěma lžičkami sójové omáčky, dvěma lžičkami šťávy z citronu nebo limetky a dvěma lžičkami kari koření. Kokosy nakrájené na nudličky smíchejte s ingrediencemi a nechte marinovat v uzavřené nádobě přes noc.

Seitan

Alternativa masa na bázi pšenice je dlouhá staletí populární v čínské, japonské či jihovýchodní asijské kuchyni. Seitan se před konzumací musí vždy povařit. Je dobrým zdrojem bílkovin, ale tvoří ho téměř výhradně pšeničný lepek, případně dochucený sójovou omáčkou, proto ho nesmí konzumovat lidé s celiakiíalergií na lepek.

Je možné si ho vyrobit doma, základem je mouka a voda, ale postup je časově náročný. Proto je jednodušší si koupit seitan hotový. Před přidáním do jídel ho můžete nechat marinovat přes noc s olejem, tamari omáčkou, bylinkami a kořením.

Dá se použít do špízů, omáček, nakrájený do těstovin nebo rýže a chutný je i grilovaný.

Sójové maso

Není v něm téměř žádný tuk, naopak dodá tělu hodně vlákniny. Sójové maso se většinou prodává ve formě kostek, plátků nebo nudliček, při jejichž výrobě se využívá postupu extruze. Z geneticky nemodifikovaných sójových bobů se odstraní vlhkost, díky čemuž se zachovají výživové hodnoty a usnadní stravitelnost bílkovin.

Před přípravou sójové maso namočte do vody nebo rovnou přímo povařte a poté z nich vymačkejte vodu. Jeho chuť obohatí koření. Výborně nahradí maso v omáčkách, guláši, hodí se k dušené zelenině nebo z něj můžete udělat výpečky se zelím. Po dochucení se přidává také do čerstvých zeleninových salátů.

Vyrábí se také sójové mleté maso, ze kterého se dají dělat karbanátky, může se přidat do boloňské omáčky ke špagetám, do lasagní, na pizzu, můžete jím naplnit tacos nebo se dá zapéct s lilkem nebo cuketou a veganským sýrem.

Tempeh

Ze sójových bobů se kromě sójového masa vyrábí také tempeh. Protože vzniká fermentací, obsahuje probiotika, která blahodárně působí na zdraví střev a posilují imunitní systém. Nalezneme v něm také vitamin K2, který pomáhá udržovat zdravé cévy, tepny, srdce a kosti.

Je možné ho jíst bez dalších úprav, ale hodí se do různých receptů. Můžete ho nakrájet na plátky, které osmažíte na pánvi a přidáte k omáčkám, obilovinám nebo třeba do zeleninové mísy. Po nadrobení se dá přidat do tacos, tortilly nebo slané omelety. Dá se také připravit v libovolné marinádě, z níž nasákne jakoukoli chuť.

Tofu

A konečně jedna z nejvyužívanějších náhražek masa, která si získala oblibu také u některých masožravců. Tofu je velice variabilní potravinou, která se dá využít ve studené i teplé kuchyni a možnosti jeho přípravy jsou skutečně široké.

Tofu navíc existuje několik druhů. Hedvábné silken tofu je, jak napovídá název, mimořádně jemné, což z něj činí ideální přísadu do veganské čokoládové pěny, salátových dresinků nebo dipů. Může tak posloužit jako náhrada za smetanu a dá se použít při pečení, jelikož dodává potřebnou vlhkost.

Další varianty tofu mají pevnější formu a lépe se hodí na vaření, dušení, smažení nebo grilování. Neochucené bílé tofu se může připravit ve stylu míchaných vajíček, když se rozdrobí a přidá se k němu kurkuma a černá sůl, která vůní připomíná právě vejce.

Marinované tofu je chutné i bez další přípravy, dá se přidat na chlebíčky, do salátů nebo teplých jídel.

Načítám