Článek
Česká kuchyně během let přejímala recepty i suroviny z mnoha stran a postupem času se jako „typicky česká“ ustálila některá oblíbená jídla. Svíčková, bramborák, houbový kuba, čočka na kyselo… Některá jsou přirozeně veganská, ale jiná ne. A někdy i vegan dostane chuť na guláš – a pak musí živočišnou složku něčím nahradit. Inspirovat se můžete našimi recepty a tipy.
Čím nahradit živočišné produkty
Při běžném vaření a pečení se kromě masa často používá také mléko, sádlo, máslo, vajíčka nebo med. Vegani však nejedí ani jednu z těchto surovin, a pokud tedy chcete připravit chutné jídlo i pro ně, je nutné je v originálním receptu něčím nahradit.
Mléčné výrobky: Není těžké najít rostlinnou variantu mléčných výrobků, v obchodech koupíte rostlinné alternativy mléka (ovesné, sójové, mandlové, rýžové), rostlinnou smetanu, šlehačku, jogurty nebo rostlinný tuk. Tvaroh zase může zastoupit rozmixované tofu.
Jak vyrobit rostlinné mléko
Rostlinný nápoj lze udělat z ořechů, semen, obilnin i luštěnin. Postup je velmi jednoduchý: 100 gramů suroviny smíchejte s asi 800 ml vody a nechte několik hodin louhovat při pokojové teplotě, ideálně přes noc. Poté směs rozmixujte dohladka a několikrát přeceďte přes jemné sítko nebo kousek plátýnka. Tekutinu uchovávejte v lednici maximálně tři dny.
Živočišné tuky: V mnoha receptech lze místo másla či sádla jednoduše použít olej. Pokud potřebujete tuhý tuk (třeba do těsta), pak využijte margarín vhodný pro vegany a v některých receptech oceníte i ořechová másla.
Vejce: Někdy nejsou vůbec nutná: například kynuté těsto ani křehké těsto vejce nepotřebují. Jako náhrada sněhu z bílků funguje vyšlehaná pěna z uvařené či sterilované cizrny, které se říká aquafaba, stejně tak se z ní vyrábí veganská majonéza. <<<Jak při pečení nahradit vejce?
Med: Veganskou alternativou medu je například čekankový sirup – je mu chuťově nejpodobnější. Vhodný je také sirup rýžový, agávový nebo javorový.
Maso: Jednoduchý způsob náhrady představují sójové nudličky či kostky, tofu, tempeh nebo seitan – ten svou strukturou nejvíc připomíná maso. Místo masového vývaru se při přípravě polévek nebo omáček samozřejmě nabízí zeleninový vývar, a pokud chcete uvařit veganskou rybí polévku, pomůže vám s tím mořská řasa.
Recepty na veganské omáčky
Bez omáček si českou kuchyni nelze snad ani představit. Ale ani svíčkovou nemusíte podávat jen s masem – skvělá je i ve veganském nebo vegetariánském pojetí. A co třeba omáčky na oblíbené „české špagety“? Vyzkoušejte „boloňskou“ omáčku z červené čočky. Všude tam, kde se v receptu objeví smetana, ji lze nahradit rostlinnou alternativou, a často je možné ji zcela vynechat.
Veganské recepty bez vajec
Že se bez vajec při pečení a obalování neobejdete? Určitě ano. Existuje hned několik způsobů, jak na to. Pro trojobal můžete použít hrašku s vodou. Pokud navíc dodržujete bezlepkovou dietu, místo klasické strouhanky vezměte kukuřičnou nebo cizrnovou mouku.
Veganské recepty z hub
Milujete houby? Dobrá zpráva je, že v některých jídlech mohou snadno zastoupit maso. Oblíbený houbový kuba je jednoduchý na přípravu a ve veganské variantě stačí jen vyměnit sádlo za rostlinný tuk.
Recepty z luštěnin pro vegany
Luštěniny obsahují velké množství bílkovin, které jsou při veganské stravě klíčové, proto je vhodné je pravidelně zařazovat do jídelníčku. Skvěle chutnají v oblíbené omáčce (zkuste rychlý fazolový guláš) a vařené či sterilované mohou suplovat mleté maso třeba v sekané nebo karbanátcích. Samozřejmě jako skutečné maso nechutnají, ale to ani není cílem. Jde o to, využít naplno potenciál surovin vhodných pro vegany.
Recepty ze sóji a tofu
Mezi alternativami ze sóji si zcela jistě vyberete vhodnou formu pro různé typy receptů. Sójové nudličky se hodí do omáček, zatímco výhodou tofu je velmi rychlá příprava. A pikantní nakládané tofu směle předčí utopence, místo řízečků či rybích prstů vyzkoušejte tofu nugetky pečené v troubě.
Veganské pečení
Vegansky se dají připravit také sladká jídla – od koláčů přes buchty až po pusinky bez vajec. A můžete udělat i jednoduchou, třeba ovesnou drobenku s olejem (nahraďte med např. čekankovým sirupem). Mléko v receptech snadno zastoupí rostlinné alternativy, často lze jako tekutinu použít čistou ovocnou šťávu či kávu, a někdy i vodu.
Proč veganské „maso“?
Někteří lidé nechápou, proč se v restauracích připravují vegetariánská a veganská jídla, která se „tváří“ jako tradiční masité pokrmy. Jestliže ale někdo změnil svoje stravování, ať už ze zdravotních, nebo etických důvodů, neznamená to, že by si občas rád nedal třeba guláš, i když bez masa.
Láká vás ďábelská topinková pomazánka z uzeného tofu? Chutná všem, nejen veganům.