Článek
Postup
01.
Máslo na základní hmotu nakrájejte na kostičky do větší mísy a nechte chvíli povolit. Mezitím nastrouhejte nebo rozmixujte perník a piškoty a pomelte mák. V jiné míse nechte povolit i máslo na krém.
Tip: Do perníkových vosích hnízd můžete schovat i perníčky, které nechtějí změknout, nebo ty, u kterých se zdobení opravdu nepovedlo. Trocha bílkové polevy nevadí.
02.
Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané hmoty. Množství cukru upravte podle toho, jak moc sladké cukroví máte rádi. Smíchejte perníkové drobečky s mletým mákem a dvě lžíce odložte bokem na zdobení, zbytek přidejte i s rozemletými piškoty k máslu. Přidejte i najemno nastrouhanou citronovou kůru (tu rozhodně nevynechte, vosím hnízdům dodá nezvyklý švih), vypracujte hladké nelepivé těsto a nechte ho asi dvě hodiny odpočinout v lednici.
Tip: Piškoty od různých výrobců a perníčky mají různé vlastnosti – pokud je hmota příliš suchá, přidejte ještě kousek povoleného másla, lžíci nebo dvě kondenzovaného mléka, kapku rumu nebo naopak víc piškotových drobečků.
03.
Mezitím pomalu prošlehejte změklé máslo na krém a po lžících přidávejte karamelové kondenzované mléko pokojové teploty. Suroviny by měly mít stejnou teplotu, jinak se může krém srazit.
Tip: Tenhle jednoduchý krém můžete využít i na plnění jiného cukroví. Vosí hnízda chutnají skvěle i s klasickou náplní z vaječného likéru.
04.
Zhruba po dvou hodinách vytáhněte základní hmotu z lednice a nechte ji krátce povolit. Poté z ní odebírejte lžičkou kousky velké asi jako ořech. Otiskněte je v odložené směsi drobečků a máku, vmáčkněte do formičky na vosí hnízda a obrácenou stranou vařečky udělejte důlek na krém. Až zpracujete všechnu hmotu, naplňte důlky připraveným krémem (nejlíp vám to půjde pomocí cukrářského sáčku), posaďte na podstavec z kulatého piškotu a nechte v chladu zaschnout.
Mák sice není typická vánoční surovina, poslední dobou se ale prosazuje i jako přísada do lineckého cukroví, rohlíčků nebo nepečených kuliček.