Hlavní obsah
4,1
(7)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Vánoce má mnoho lidí spojené s těžkými chutěmi a tučnými dobrotami, ale to u tohoto cukroví rozhodně neplatí! Je totiž lehoučké jako obláček a v ústech se jen rozplývá.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
30 kusů
  • 300 g hladké mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 250 g studeného másla
  • 4 lžíce bílého vína
  • 1 hrst hladké mouky na podsypávání
  • 1 hrnek moučkového cukru na obalení
Článek

Vinné cukroví není samo o sobě moc sladké, takže pokud by to na vás bylo málo „vánoční“, přidejte do těsta přibližně 50 g moučkového cukru. Pro ještě výraznější a originálnější chuť můžete cukroví obalit ve skořicovém cukru.

Postup

01.

Mouku prosejte s vanilkovým cukrem do mísy, přidejte na kostky nakrájené studené máslo a přilijte víno. Těsto rychle zpracujte, zabalte do potravinářské fólie a dejte nejméně na hodinu odležet do lednice.

02.

Po rozležení těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na plát vysoký asi 5 mm a vykrajujte z něj oblíbené tvary. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 15 minut. Po upečení ještě teplé cukroví obalte v moučkovém cukru.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie538,42 kJ
Bílkoviny1,28 g
Tuky6,94 g
Sacharidy15,2 g
Sůl0 g
SAFA3,44 g
Vláknina0,33 g
Cukry7,08 g

Načítám