Článek
Postup
01.
Formu na srnčí hřbet (nebo jinou chlebíčkovou formu) vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou, troubu předehřejte na 170 °C.
02.
K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat. Až se vytvoří bílá pěna, postupně přisypávejte cukr a vyšlehejte sníh. Sníh nemusí být úplně pevný, postačí, když bude hladký, lesklý a po vytažení metliček bude tvořit měkké špičky.
03.
Ke sněhu přidejte mouku a také ji – už pomalu a krátce – zašlehejte. Nakonec do těsta ručně vmíchejte neloupané mandle. Těsto přeložte do připravené formy, povrch zlehka uhlaďte a vložte do předehřáté trouby.
Tip: V suchárcích lépe fungují neloupané mandle – jejich slupka jim dodává výraznější chuť. Použít můžete i neloupané lískové ořechy nebo jejich směs.
04.
Pečte 30–35 minut, až povrch lehce zrůžoví a špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Upečený chlebíček nechte ve formě vychladnout a poté nakrájejte ostrým nožem (nebo elektrickým kráječem) na opravdu tenké plátky.
Tip: Plátky se budou líp krájet, když upečený chlebíček necháte v chladu zabalený v alobalu odpočinout do druhého dne.
05.
Plátky rozložte naplocho na plech na pečení a při teplotě 110–120 °C usušte v troubě dokřupava, potrvá to asi 40 minut.
Tip: Jednou chlebíčkovou formou zaplníte asi tři plechy. Můžete je sušit všechny najednou, v průběhu pečení je ale zkontrolujte a případně prohoďte. Skladujte ve vzduchtěsné dóze.
Zaujal vás recept a teď vám naopak přebývají žloutky? Mám pro vás dvě slova: vaječný likér. Střídmé upíjení zaručeně navodí vánoční atmosféru.
A co večeře na Štědrý den? Máte svůj recept na rybí polévku a smaženého kapra s bramborovým salátem?