Článek
Postup
01.
Citron (ideálně v bio kvalitě) pořádně omyjte horkou vodou a žlutou část kůry najemno nastrouhejte. Do mísy prosejte hladkou mouku, moučkový cukr a mleté mandle. Přidejte citronovou kůru a špetku soli a suroviny dobře promíchejte metličkou.
Tip: Prosévání nevynechávejte, usnadní vám práci s těstem. Mouka se provzdušní, zbavíte se hrudek cukru a větších kousků mandlí a při tvarování rohlíčků se jim nebudou trhat hřbety.
02.
Přidejte studené máslo nakrájené na menší kostky. Konečky prstů ho rychle zapracujte k sypkým surovinám, až bude směs připomínat jemnou vlhkou drobenku. Pracujte svižně.
03.
Do mísy teď přidejte i žloutek. Zapracujte ho k ostatním surovinám: rychle se začnou spojovat a vytvoří kompaktní tužší těsto. Příliš ho nehněťte, postačí, když se všechno spojí do soudržné hmoty. Z těsta vytvořte váleček, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu odležet alespoň dvě hodiny, klidně ale do druhého dne.
04.
Připravte si vanilkový cukr na obalování. Z rozpůleného vanilkového lusku vyškrábněte tupou stranou nože semínka, dejte je do mísy a přidejte nejdřív lžíci nebo dvě moučkového cukru. Semínka s cukrem dobře promíchejte metličkou: cukr pohltí trochu vlhkosti a vanilka se v něm rovnoměrně rozptýlí. Poté přidejte i zbytek cukru na obalování. Ještě jednou směs dobře promíchejte metličkou.
05.
Předehřejte troubu na 170 °C a dva plechy vyložte papírem na pečení. Z uleženého těsta odkrojte asi třetinu, zbytek zatím vraťte do lednice. Odebrané těsto dál rozkrojte na tři až čtyři kousky. Uválejte z nich „hada“ silného asi jako prst. Nakrájejte ho na kousky dlouhé asi čtyři až pět centimetrů, tvarujte jednotlivé rohlíčky a ukládejte je na plech (nechte mezi nimi asi dvoucentimetrové rozestupy, rohlíčky trochu nabudou). Takhle postupně zpracujte i zbytek těsta.
Tip: S tvarováním rohlíčků si nedělejte příliš velké starosti, váleček těsta stačí jednoduše zahnout. V troubě si tvar „sedne“ a po upečení budou daleko krásnější.
06.
Až naplníte plech, vložte ho do předehřáté trouby. Pečte asi 8 až 10 minut. Až budou rohlíčky na dotek suché a začnou zespoda zlátnout, máte hotovo. Vyjměte plech z trouby a nechte je dvě až tři minuty dojít. Po vytažení z trouby jsou příliš křehké a při obalování by se lámaly, na vzduchu ale zpevní. Poté je zlehka obalte v připraveném vanilkovém cukru.
Mezi další oblíbené vánoční cukroví patří určitě linecké nebo pracny. Nebo snad u vás vedou vosí hnízda?