Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock.com

Foto: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock.com

Receptů na tradiční perníčky není nikdy dost! V tomto případě se jako tuk používá sádlo, které dodá perníčkům neobyčejnou vláčnost a křehkost. Po upečení jsou hned měkké a vydrží až do Vánoc. A jen na vás záleží, jestli je nazdobíte, nebo necháte pěkně „nahaté“.

20 min.
Příprava
42 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 plechů
  • 650 g hladké mouky
  • 250 g cukru moučka
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce kakaa
  • 10 vrchovatých lžic sádla
  • 1 ks kypřicího prášku do perníku
  • 1/8 lžičky jedlé sody
  • 4 ks vejce
  • 1 ks vejce na potření
Článek

Medové perníčky k českým Vánocům zkrátka patří a tento tradiční recept používá jako tuk sádlo. Ozdobíte je rychlou bílkovou polevou, nebo máte raději čokoládovou polevu?

Postup

01.

Hladkou mouku, cukr moučka, kakao, sodu a kypřicí prášek do perníku smíchejte v misce. Pak přidejte med, celá vejce a sádlo a vypracujte jednotné tmavě hnědé těsto. Propracujte ho opravdu důkladně, aby se sádlo rovnoměrně rozprostřelo.

02.

Na jemně pomoučněném válu vyválejte asi 4 mm vysoký plát těsta a vykrajujte z něj perníčky libovolného tvaru. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte po dobu 7 minut a hotové, ještě horké potřete rozšlehaným vajíčkem. Jsou hned měkké a vydrží až do Vánoc.

Netoužíte po tučném pečivu? Vyzkoušejte recept na hned měkké žitné perníčky bez tuku podle Sandtnerové

Energetická hodnota celkem - 6 plechů
Energie27 586,33 kJ
Bílkoviny108,06 g
Tuky330,62 g
Sacharidy774,18 g
Sůl7,68 g
SAFA132,39 g
Vláknina24,25 g
Cukry297,04 g

Načítám