Článek
Postup
01.
Nesolené loupané pistácie vložte do vařící vody, povařte 1–2 minuty a poté ochlaďte ve studené vodě. Nechte okapat, vložte do čisté utěrky a dobře a intenzivně promněte. Díky tomuto kroku se pistácie zbaví slupky, změní barvu ze světlé šedozelené na intenzivní a zářivou a také příjemně zvláční. Pistácie rozložte na tác a nechte je krátce proschnout.
Tip: Můžete koupit blanšírované oloupané pistácie nebo přímo pistáciovou mouku.
02.
Máslo nakrájejte na menší kostky a nechte chvíli povolit. Mezitím najemno rozmixujte připravené pistácie a poté i piškoty na základní hmotu. Udělejte to v tomto pořadí a mixér v mezičase nemusíte čistit: zbytek pistácií v piškotových drobečcích nevadí.
03.
Povolené máslo dobře prošlehejte s cukrem (množství cukru upravte podle svých preferencí) do krémové konzistence. Přidejte pistáciovou pastu a ještě jednou dobře prošlehejte.
Tip: Pistáciová pasta (prodává se i pod názvem pistáciový krém nebo pistáciové máslo) patří mezi dražší suroviny, je ale velmi zdravá a i malé množství skvěle dochutí různé krémy, koláče a ranní kaše. V lednici navíc vydrží poměrně dlouho i otevřená.
04.
K prošlehanému máslu přidejte piškotové drobečky a mleté pistácie (asi třetinu si odložte na dokončení) a vypracujte soudržné těsto. Nechte ho v chladu odpočinout asi dvě hodiny.
Tip: Piškoty od různých výrobců mají různé vlastnosti. Je-li hmota příliš suchá, přidejte ještě kousek povoleného másla, lžíci kondenzovaného mléka, nebo naopak víc piškotových drobečků.
05.
Na krém přiveďte smetanu téměř k varu. Odstavte, přidejte lískooříškový krém (nutela, nugeta) a kakao a vymíchejte dohladka. Nechte dobře vychladit, krém hezky zhoustne a poté ho metličkou krátce prošlehejte.
06.
Zhruba po dvou hodinách vytáhněte hmotu z lednice a nechte ji krátce povolit. Poté z ní odebírejte lžičkou kousky velké asi jako ořech. Otiskněte je v mletých pistáciích, vmáčkněte do formičky na vosí hnízda a obrácenou stranou vařečky udělejte důlek na krém. Až zpracujete všechnu hmotu, naplňte důlky připraveným krémem (nejlépe to půjde pomocí cukrářského sáčku), posaďte na podstavec z kulatého piškotu a nechte v chladu zaschnout.
A pustit se můžete i do vlastních experimentů: Jak na nejlepší a luxusní vosí hnízda?