Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Z perníku můžete připravit chaloupku, ozdoby, stromeček... A také překrásný věnec, který voní po Vánocích a chutná jako medové pohlazení. Takže je docela dobře možné, že se vám prvních několik věnců „nepovede“ a vy je budete muset rychle sníst.

1 hod., 30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 kus
Perníčky
  • 275 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžíce kakaa
  • 70 g másla
  • 2 ks vejce
  • 4 lžíce tekutého medu
  • 1 ks žloutků
Zdobení
  • 10 lžic moučkového cukru
  • 1 ks bílku
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 tuba gelového potravinářského barviva
  • 2 balíčky cukrového zdobení
Článek

Chcete, aby věnec vydržel i několik let? Zafixujte ho lakem ve spreji. Sice poté už nepůjde o jedlou dekoraci, ale na druhou stranu vám bude dělat radost několikery Vánoce.

Postup

01.

Ve větší míse smíchejte mouku, moučkový cukr, jedlou sodu, perníkové koření a kakao. Poté přidejte máslo, vejce a med a vše zpracujte v kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte ho minimálně přes noc rozležet.

Tip: Pokud si chcete práci usnadnit, použijte kuchyňský robot. Perníkové koření si můžete umíchat sami podle našeho návodu.

02.

Rozleželé těsto nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a rozválejte ho na výšku asi 5 mm. Z plátu nejprve vykrojte kruh o velikosti talíře a poté mezikruží (tedy základ na věnec) o šířce asi 4 cm. Ze zbytku těsta vykrájejte libovolné oblíbené tvary. Vše opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem a v troubě předehřáté na 160 °C pečte přibližně 8 –10 minut do zezlátnutí.

03.

Upečené perníčky ještě teplé potřete rozšlehaným žloutkem a nechte zcela vychladnout. Poté je odložte na několik hodit vytvrdnout na vzduchu.

04.

Před zdobením z cukru, bílku, škrobu a citronové šťávy umíchejte hladkou bílkovou polevu. Dle fantazie jí část nebo celou obarvěte. Následně ozdobte perníčky a dekorování dokončete cukrovým zdobením. Zbylou polevou perníčky přilepte na perníkový základ a nechte vše zcela ztuhnout.

Největší klasika jsou vedle perníčků s polevou samozřejmě vanilkové rohlíčky a linecké cukroví. Na oblíbenosti ale neztrácejí ani vosí hnízda, kokosové kuličky rafaelo, rumové koule nebo tradiční pracny.

Energetická hodnota celkem - 1 kus
Energie14 513 kJ
Bílkoviny51,62 g
Tuky77,71 g
Sacharidy630,66 g
Sůl0,56 g
SAFA35,48 g
Vláknina10,79 g
Cukry416,33 g

Načítám