Článek
Chcete, aby věnec vydržel i několik let? Zafixujte ho lakem ve spreji. Sice poté už nepůjde o jedlou dekoraci, ale na druhou stranu vám bude dělat radost několikery Vánoce.
Postup
01.
Ve větší míse smíchejte mouku, moučkový cukr, jedlou sodu, perníkové koření a kakao. Poté přidejte máslo, vejce a med a vše zpracujte v kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte ho minimálně přes noc rozležet.
Tip: Pokud si chcete práci usnadnit, použijte kuchyňský robot. Perníkové koření si můžete umíchat sami podle našeho návodu.
02.
Rozleželé těsto nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a rozválejte ho na výšku asi 5 mm. Z plátu nejprve vykrojte kruh o velikosti talíře a poté mezikruží (tedy základ na věnec) o šířce asi 4 cm. Ze zbytku těsta vykrájejte libovolné oblíbené tvary. Vše opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem a v troubě předehřáté na 160 °C pečte přibližně 8 –10 minut do zezlátnutí.
03.
Upečené perníčky ještě teplé potřete rozšlehaným žloutkem a nechte zcela vychladnout. Poté je odložte na několik hodit vytvrdnout na vzduchu.
04.
Před zdobením z cukru, bílku, škrobu a citronové šťávy umíchejte hladkou bílkovou polevu. Dle fantazie jí část nebo celou obarvěte. Následně ozdobte perníčky a dekorování dokončete cukrovým zdobením. Zbylou polevou perníčky přilepte na perníkový základ a nechte vše zcela ztuhnout.
Recepty na nejlepší cukroví
Největší klasika jsou vedle perníčků s polevou samozřejmě vanilkové rohlíčky a linecké cukroví. Na oblíbenosti ale neztrácejí ani vosí hnízda, kokosové kuličky rafaelo, rumové koule nebo tradiční pracny.