Hlavní obsah
3,7
(15)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Linecké těsto je perfektní univerzální základ pro pečení různých druhů cukroví. Stačí například přidat voňavé perníkové koření, které milují děti i dospělí, a rázem máte o jeden druh vánočního cukroví navíc.

20 min.
Příprava
8 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
  • 210 g hladké mouky
  • 70 g cukru moučka
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 špetka prášku do pečiva
  • 140 g másla
  • 2 ks žloutků
  • 1 hrst hladké mouky
K dokončení
  • 1 hrnek povidel
Článek

Postup

01.

V míse smíchejte sypké ingredience – mouku, cukr, koření a kypřicí prášek. Přidejte máslo nakrájené na malé kostičky a žloutky a zpracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici alespoň 2 hodiny uležet.

02.

Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tenký plát silný asi 2 mm. Vykrajujte z těsta libovolné tvary, které budete moct po upečení slepovat k sobě, a přendávejte je na plech vyložený pečicím papírem.

Tip: Pokud vykrajujete polovinu tvarů s otvorem uprostřed, dávejte tyto kousky na jiný plech, než jsou plné, protože se pečou o něco kratší dobu.

03.

Vykrájené tvary pečte při 180 °C asi 8 minut. Po upečení nechte vychladnout.

04.

Linecké slepujte povidly a nechte v chladu na tácu zatuhnout. Ideální je promazávat linecké tak týden před Vánoci, kdy se stačí hezky proležet, ale přitom nevysychají.

Tip: Můžete ozdobit čokoládovou polevou. Skladujte v uzavíratelném boxu na chladném a temném místě.

Podle vánoční tradice má být na stole sedm druhů cukroví. Mezi klasiku patří pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Nebo u vás vedou vosí hnízda?

Načítám