Hlavní obsah
4,5
(2)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Možná je znáte z jednoho nejmenovaného švédského obchodního domu s nábytkem... Tenké, křupavé a voňavé perníčky – křehké perníkové sušenky. Můžete si je připravit i doma podle následujícího receptu.

2 hod.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 plechy
  • 200 g másla
  • 180 g cukru
  • 200 g medu
  • 1 ks vejce
  • 400 g hladké mouky
  • 100 g žitné mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 špetka soli
Na podsypání
  • 4 lžíce cukru moučka
Článek

V některých receptech se vyskytuje místo medu třtinová melasa, kterou můžete koupit v obchodech se zdravou výživou.

Postup

01.

Elektrickým ručním mixérem ušlehejte máslo s cukrem do světlého a nadýchaného krému. Poté zašlehejte i med a vejce.

02.

V jiné míse smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl a koření. Suché ingredience postupně vmíchejte do máslové směsi, dokud se dobře nespojí.

03.

Zadělané těsto vytvarujte do válečku, zabalte do potravinářské fólie a dejte asi na čtyři hodiny do chladničky.

04.

Troubu předehřejte na 170 °C. Vál posypejte moučkovým cukrem, těsto rozdělte napůl a každou polovinu rozválejte asi na 3mm tloušťku. Pomocí větších vykrajovátek vytvořte perníčky a skládejte na plech vyložený pečicím papírem nebo podložkou.

05.

Perníčky pečte asi 7–10 minut podle jejich velikosti. Pak je z trouby vyndejte a nechte zchladnout na plechu.

Energetická hodnota celkem pro 1 plech
Energie7 196,07 kJ
Bílkoviny19,88 g
Tuky58,04 g
Sacharidy276,15 g
Sůl0,41 g
SAFA28,11 g
Vláknina7,57 g
Cukry154,81 g

Načítám