Článek
Efekt barevných okének z bonbonů můžete využít nejen v sušenkovém těstě, ale i v perníčkách. Nadrcené drops se teplem roztaví a vznikne působivá vitráž.
Postup:
01.
Nejprve oddělte vaječné žloutky od bílků. Bílky v tomto receptu potřebovat nebudete. Na jemném struhadle nastrouhejte žlutou část kůry z poloviny chemicky neošetřeného citronu.
02.
Do mísy dejte sypké suroviny - mouku, cukr a vanilkový cukr. Společně je promíchejte. Pak přidejte nakrájené studené máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu. Rukama vše společně zpracujte v hladké kompaktní těsto. To zabalte do potravinářské folie a dejte nejlépe přes noc do chladničky.
03.
Připravte si vál, hladkou mouku, vykrajovátka ve dvou velikostech, 2 plechy a pečicí papír. Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Na pomoučeném válu si ještě jednou těsto rukama pořádně zpracujte, aby se dalo pohodlně vyválet.
04.
Vál a váleček posypte hladkou moukou, těsto rozdělte na půl a vyválejte ho na placku asi 2– 3 mm tenkou. Pomocí vykrajovátek stejného tvaru a dvou různých velikostí vykrajujte tvary s prázdným prostorem uvnitř, které skládejte na plech s pečicím papírem.
05.
Tvrdé bonbóny bez náplně (Bon Pari) si rozdělte podle barev. Rozbalte je a válečkem nadrťte. Do každého okénka sušenky dejte trochu bonbónové drtě. Sušenky dejte péct asi na cca 10 minut, za chvíli se začnou bonbóny rozpouštět a sušenkám začnou zlátnout okraje. Vyndejte je z trouby a nechte je na plechu zcela zchladnout. Pak je opatrně sejměte z pečicího papíru.
Vitrážové cukroví můžete využít jako efektní dárek. Inspirujte se i dalšími jedlými maličkostmi.