Hlavní obsah
3,6
(55)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Chcete mlsat zdravě i na Vánoce? Žádný problém! Máme pro vás krásně měkké marokánky, které si můžete dopřát bez výčitek. A pokud vám nějaká ta kalorie navíc nedělá vrásky, nezapomeňte cukroví namočit v čokoládě.

40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
25 kusů
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 60 g sušených brusinek
  • 40 g sušených meruněk
  • 60 g sekaných vlašských ořechů
  • 40 g nesolených arašídů
  • 1 špetka soli
  • 300 ml vody
  • 40 g medu
čokoládová poleva
  • 100 g hořké čokolády
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1,5 lžíce rumu
Článek

Hledáte další recepty na zdravé cukroví? Vyzkoušejte také nepečené arašídové kuličky. Jsou hotové během pár minut a postačí vám jen 5 surovin.

Postup

01.

Ořechy a sušené ovoce nasekejte na menší kousky. Ve větším hrnci smíchejte ovesné vločky, vodu, med a špetku soli. Směs přiveďte za stálého míchání k varu, a když kaše zhoustne, přisypejte ořechy a sušené ovoce. Promíchejte a odstavte z plotny.

02.

Z těsta tvořte na plech vyložený pečicím papírem placičky o průměru asi 6 cm a pečte je 20–30 minut v předehřáté troubě na 200 °C, dokud mírně nezezlátnou.

03.

Upečené marokánky nechte prochladnout a mezitím připravte čokoládovou polevu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni společně s kokosovým olejem a dle chuti přidejte rum.

Tip: Alkohol můžete úplně vynechat nebo ho nahradit rumovou či vanilkovou esencí.

04.

Marokánky máčejte v tekuté polevě a poté je nechte zcela ztuhnout v lednici. Toto cukroví nepotřebuje delší rozležení, takže je můžete podávat ihned nebo je skladujte na suchém a chladném místě.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie357,51 kJ
Bílkoviny1,67 g
Tuky4,45 g
Sacharidy9,34 g
Sůl0,04 g
SAFA1,66 g
Vláknina1,37 g
Cukry5,6 g

Načítám