Článek
Postup
01.
Máslo nakrájejte na menší kostky a nechte chvíli povolit. Mezitím najemno rozemelte (nebo rozmixujte) piškoty na základní hmotu.
02.
Povolené máslo prošlehejte s moučkovým cukrem a kondenzovaným mlékem do krémové konzistence. Přidejte piškotové drobečky, jemně mleté mandle a kokos a vypracujte soudržné těsto. Nechte ho v chladu odpočinout asi dvě hodiny.
Tip: V receptu líp funguje jemnější kokos. Pokud máte kokos strouhaný na hrubší kousky (bývá to obvyklé u dražších bio značek), krátce ho promixujte, postačí jeden-dva pulzy.
03.
Zhruba po dvou hodinách vytáhněte hmotu z lednice a nechte ji krátce povolit, mezitím si připravte krém. Kvalitní marcipán nastrouhejte najemno. V malém rendlíku přiveďte téměř k varu smetanu, odstavte ji, přidejte marcipán a metličkou ho v horké smetaně trpělivě rozšlehejte, až se úplně rozpustí. Hmotu nechte krátce zchladnout a poté do ní zašlehejte i změklé máslo.
Tip: Do krému můžete přidat lžíci amaretta, mandlovice nebo rumu.
04.
Ze základní hmoty odebírejte lžičkou kousky velké asi jako ořech. Otiskněte je ve strouhaném kokosu, vmáčkněte do formičky na vosí hnízda a obrácenou stranou vařečky udělejte důlek na krém. Až zpracujete všechnu hmotu, naplňte důlky připraveným krémem, posaďte na podstavec z kulatého piškotu a nechte v chladu zaschnout.
Tip: Zapomeňte na lžičku! Vosí hnízda se krémem nejlíp plní pomocí cukrářského sáčku nebo zbobící pistole.
A pustit se můžete i do vlastních experimentů s vosími hnízdy.