Článek
Postup
01.
Na vál nebo do mísy nasypte mouku, přidejte žloutek, změklé máslo (pokud není měkké, nastrouhejte ho nahrubo) a cukr. Začněte vypracovávat těsto a postupně přisypávejte mandle, které jste najemno nastrouhali nebo rozmixovali. Přimíchejte i nastrouhanou citronovou kůru a rukama zapracujte všechnu mouku a mandle tak, že vznikne hladké těsto. Je poměrně křehké, vyplatí se ho tedy po důkladné pekařské péči zabalit do potravinové fólie a nechat tak hodinu uležet v lednici.
02.
Poté ho vyjměte a přes fólie nebo na pomoučněném vále vyválejte asi tři milimetry vysoký plát. Vykrajovátkem vykrajujte různé tvary a dejte je na plech s pečícím papírem. My jsme zvolili hvězdičky. Můžete také pomocí rádýlka udělat tyčinky.
03.
Cukroví pečte 12 až 15 minut při 180 stupních Celsia. Nechte je krátce zchladnout, třeba na studeném parapetu u otevřeného okna, a můžete směle pokračovat v pečicí krasojízdě. Zbývá totiž už jen šperkování marmeládou, čokoládou a mandlemi.
03.
Hvězdičky potírejte ze strany, která ležela na pečicím papíře, malinovou marmeládou, ideálně vlastní domácí. Na ni přilepte druhou sušenku. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s dvěma lžícemi tuku a polovinu každé sušenky v čokoládě namočte. Dozdobte půlkami mandlí nebo stříbrnými perličkami, nechte zatuhnout a cukroví je hotové.