Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku, cukr a prášek do pečiva. Přidejte špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru a suroviny promíchejte metličkou. Oddělte žloutky od bílků.
02.
K moučné směsi přidejte studené máslo nakrájené na menší kostky a žloutky a vypracujte pevnější těsto. Příliš ho nehněťte, postačí, když se suroviny spojí. Těsto nechte krátce vychladit v lednici, postačí 20 minut, bude se vám lépe válet.
03.
Předehřejte troubu na 160 °C. Těsto rozválejte na plát vysoký asi 5 mm, nejlíp vám to půjde, když ho vložíte mezi dva archy papíru na pečení. Snažte se vytvořit pravidelný obdélník (z tohoto množství surovin bude mít rozměr cca 20 × 27 cm). Klidně ho při válení zarovnejte nožem a přebývající části těsta přiložte na místa, kde je ho méně, bez problémů se spojí. Těsto přeneste i s papírem na pečení na plech (vrchní papír sloupněte), nevadí, když nepokryje celý plech.
04.
Těsto potřete tenkou vrstvou pikantnější marmelády a začněte šlehat bílky. Až se vytvoří bílá pěna, postupně přisypávejte cukr a šlehejte, až se vytvoří hustý a lesklý sníh. Do ušlehaného sněhu ručně vmíchejte mleté ořechy.
05.
Ořechový sníh naneste v rovnoměrné silnější vrstvě na připravené těsto a zlehka ho zarovnejte. Měl by být dostatečně pevný a jenom na okrajích nepatrně a líně stékat z těsta. Koláč vložte do trouby a pečte asi 30 až 35 minut, až vrchní vrstva zezlátne a na dotek bude suchá a křupavá.
06.
Upečený moučník nechte vychladnout (nebuďte netrpěliví a opravdu vyčkejte, vychladnutý se krájí výrazně lépe) a nakrájejte na menší řezy. Vrchní vrstva je křehká a křupavá, při krájení se bude trochu lámat, to ale k tomuto moučníku patří. Když se chcete praskání vyhnout, použijte co nejtenčí a nejostřejší nůž s jemnými zoubky a krájejte zlehka.
Když se vám do pečení nechce vůbec a přesto toužíte po míse s domácím cukrovím, zkuste některé z nepečených řezů. Řezy bajadera jsou naprostý hit, na arašídové vám bude stačit pět surovin (a špetka soli) a na kokosové dokonce jenom čtyři!
A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévku a smaženého kapra s bramborovým salátem?