Článek
Náplň můžete ozvláštnit chutí kávy. Pokud zvolíte rozpustnou kávu, přidejte ji rovnou do mléka. Když sáhnete po espressu, 2 lžíce zamíchejte až do hotové náplně.
Postup
01.
Na náplň namočte rozinky do rumu a nechte je alespoň 20 minut nabobtnat. Do rendlíku vlijte mléko, přidejte cukr a máslo a pomalu přiveďte k varu. Míchejte, aby se cukr rozpustil a mléko nepřipálilo. Až bude mléko téměř vařící, přisypejte mleté ořechy, stáhněte plamen a velmi krátce je povařte do zhoustnutí. Odstavte, přidejte rozinky nasekané na menší kousky a podle chuti lžíci nebo dvě rumu, ve kterém byly naložené. Náplň nechte stranou zchladnout.
Tip: Pokud si chcete urychlit práci, rozinky v rumu krátce zahřejte v mikrovlnné troubě nebo na plotně.
02.
Připravte si menší bílé cukrářské košíčky a rozložte je na plochu po dvou zasunutých v sobě. Rozpuštěná čokoláda, kterou je budete plnit, je poměrně těžká, a pokud ji nalijete jenom do jednoho košíčku, může snadno vytéct. Nebo použijte pevnější hliníkové košíčky určené přímo na čokoládu.
03.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem a kakaovým máslem a vymíchejte dohladka. Asi polovinu rozdělte do připravených košíčků a oparně s nimi zakružte, aby čokoláda pokryla i jejich boky. Nechte chvíli v chladu ztuhnout.
Tip: Díky přidanému tuku je čokoláda hladká a lesklá, v ústech se rychle rozpouští a chutná jako „ledová“. Volba tuku je na vás, šuhajdy budou skvělé, i když k čokoládě přidáte běžný rostlinný tuk. Dražší kakaové máslo chutná ale výrazně lépe.
04.
Až čokoláda ztuhne, rozdělte do košíčků vychladlou ořechovou náplň a lžičkou ji hezky zarovnejte. Zalijte zbytkem čokolády, ozdobte ořechem (nebo tradičně lentilkou) a nechte ztuhnout. Skladujte v chladu.
Vánoční cukroví
Vanilkové rohlíčky • Perníčky • Linecké cukroví • Pracny • Rumové kuličky • Vosí hnízda • Rafaelo kuličky • Kokosky • Další vánoční cukroví