Hlavní obsah
3,2
(34)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Na Slovensku, odkud toto cukroví pochází, se mu říká šuhajdy, vy je můžete znát i jako šohajdy, nebo dokonce šohajky. Nepečené čokoládové košíčky s vynikající ořechovou náplní chutnají stejně dobře, ať už jim říkáte jakkoliv. 

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
15 kusů
Na ořechovou náplň
  • 70 ml mléka
  • 20 g másla
  • 30 g cukru
  • 90 g ořechů
  • 50 ml rumu
  • 2 lžíce rozinek
Na dokončení
  • 180 g čokolády na vaření
  • 30 g másla
  • 30 g kakaového másla
Na zdobení
  • 1 hrst ořechů
Článek

Náplň můžete ozvláštnit chutí kávy. Pokud zvolíte rozpustnou kávu, přidejte ji rovnou do mléka. Když sáhnete po espressu, 2 lžíce zamíchejte až do hotové náplně.

Postup

01.

Na náplň namočte rozinky do rumu a nechte je alespoň 20 minut nabobtnat. Do rendlíku vlijte mléko, přidejte cukr a máslo a pomalu přiveďte k varu. Míchejte, aby se cukr rozpustil a mléko nepřipálilo. Až bude mléko téměř vařící, přisypejte mleté ořechy, stáhněte plamen a velmi krátce je povařte do zhoustnutí. Odstavte, přidejte rozinky nasekané na menší kousky a podle chuti lžíci nebo dvě rumu, ve kterém byly naložené. Náplň nechte stranou zchladnout.

Tip: Pokud si chcete urychlit práci, rozinky v rumu krátce zahřejte v mikrovlnné troubě nebo na plotně.

02.

Připravte si menší bílé cukrářské košíčky a rozložte je na plochu po dvou zasunutých v sobě. Rozpuštěná čokoláda, kterou je budete plnit, je poměrně těžká, a pokud ji nalijete jenom do jednoho košíčku, může snadno vytéct. Nebo použijte pevnější hliníkové košíčky určené přímo na čokoládu.

03.

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem a kakaovým máslem a vymíchejte dohladka. Asi polovinu rozdělte do připravených košíčků a oparně s nimi zakružte, aby čokoláda pokryla i jejich boky. Nechte chvíli v chladu ztuhnout.

Tip: Díky přidanému tuku je čokoláda hladká a lesklá, v ústech se rychle rozpouští a chutná jako „ledová“. Volba tuku je na vás, šuhajdy budou skvělé, i když k čokoládě přidáte běžný rostlinný tuk. Dražší kakaové máslo chutná ale výrazně lépe.

04.

Až čokoláda ztuhne, rozdělte do košíčků vychladlou ořechovou náplň a lžičkou ji hezky zarovnejte. Zalijte zbytkem čokolády, ozdobte ořechem (nebo tradičně lentilkou) a nechte ztuhnout. Skladujte v chladu.

Načítám