Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Labeta

Foto: Labeta

Vánoce by si měli užít opravdu všichni. A proto myslíme i na ty, kdo nemohou nebo nechtějí jíst lepek. Tyto slepované stromečky tak potěší všechny, navíc vypadají překrásně a chutnají skvostně.

40 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
Těsto
  • 200 g univerzální bezlepkové směsi
  • 100 g mandlové mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 ks žloutků
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 ks kůry z 1/2 citronu
Poleva
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 ks zeleného potravinářského barviva
Na slepení
  • 200 g marmelády
Článek

Chcete se při zdobení stromečků vyhnout potravinářskému barvivu? Můžete ho snadno nahradit 1/4 lžičkou matchy nebo směsi matchy a spiruliny.

Postup

01.

Na těsto smíchejte všechny suché ingredience. Přidejte studené máslo nakrájené na kostky a zapracujte rukama nebo pomocí robota. Pracujte rychle. Ke konci přidejte žloutek, který pomůže vše propojit a zvlhčit.

02.

Vytvořte hladké těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň 2 hodiny odpočívat v lednici, klidně i přes noc. Na pomoučené ploše pak z těsta vyválejte plát silný maximálně 5 mm. Pomocí formičky vykrájejte oblíbené tvary. Kdyby to nešlo snadno, dejte těsto znovu na chvíli ztuhnout do lednice.

03.

Pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 10 minut nebo do lehkého zezlátnutí a poté nechte vychladnout. Stromky slepujte marmeládou a ozdobte zelenou polevou. Tu získáte smícháním moučkového cukru, citronové šťávy a zeleného barviva. Pro slavnostnější vzhled cukroví posypejte cukrovým zdobením.

Načítám