Článek
I když název Zelený čtvrtek vznikl pravděpodobně omylem (nejspíš přesmyčkou ze staroněmeckého pojmenování Greindonnerstag - lkavý čtvrtek na Gründonnerstag - Zelený čtvrtek), zvyk sníst v tento den něco zeleného se zachoval dodnes.
Na stolech předků byste našli především první jarní byliny a plevele. Mladé listy kopřiv, pampelišek, bršlice, sedmikrásky i medvědí česnek přinášely do jídelníčku po dlouhé zimě tolik potřebné vitaminy, minerály a vlákninu. Dnes v tento den saháme spíš po snadněji dostupném špenátu, brokolici a mraženém hrášku. Nastartovat trávení a posilnit obranyschopnost organismu svěžím zeleným jídlem je ale dobrý nápad (a to nejenom na Zelený čtvrtek). Na kterých zelených jídlech si opravdu pochutnáte?
Sladké i slané zelené snídaně
Na Zelený čtvrtek bývá zvykem posnídat jidáše s medem, pokud ale na téhle tradici nelpíte, můžete den začít zelenou snídaní. Jednoduchá pomazánka z mraženého hrášku se skyrem bude hotová za 10 minut, takže vás příprava nezdrží, ani když vás čekají pracovní povinnosti. Pokud rádi snídáte sladké smoothie, přidejte do něj tentokrát hrst špenátu. A když máte čas připravit si opravdu vydatnou snídani, zkuste zelenou šakšuku nebo omeletu se špenátem.
Zelené polévky: krémové i z vývaru
Nalákat na zelená jídla ty nejmenší chce trochu rodičovské lsti: málokteré dítě bude jásat nad talířem krémové zelené polévky, když ale na stůl přidáte křupavé krutonky, tyčinky z listového těsta, misku s křepelčími vajíčky a nastrouhaným sýrem a necháte je, ať si svou porci doladí samy, na hru obvykle přistoupí. Sezona chřestu se sice ještě nerozběhla, svěží hrášková polévka s krupicovými noky bude ale skvělá i bez něj. Nebo alespoň posypejte silný vývar pořádnou hrstí petrželové natě.
Zelená jídla pro vegany i pro ty, co mají nejraději maso
Velikonoční půst skončí až na Bílou sobotu, pokud ho tedy dodržujete, na Zelený čtvrtek byste se ještě měli obejít bez masa. Zelená jídla můžete doplnit vajíčkem nebo se poohlédněte po inspiraci v kuchyni vegetariánů a veganů. Tofu sice nepatří mezi tradiční suroviny, k zeleninovým pokrmům se ale skvěle hodí. Když na mase trváte, přidejte si na talíř alespoň pořádnou porci zelené zeleninové přílohy.
Zelené dezerty
Hrst rozmixovaného špenátu dodá nádhernou jarní barvu palačinkám i dalším sladkým dezertům bez toho, abyste ho v chuti poznali. Nazeleno a přírodní cestou zabarví vaše dezerty i práškový čaj matcha. A odvážní experimentátoři můžou zkusit i slanou verzi oblíbeného cheesecaku, je opravdu působivý.
Zelená jídla z divokých rostlin
Na jaře nedám na plevele a divoké byliny v kuchyni dopustit. Rostou doslova všude kolem, jsou zadarmo a do jídelníčku přinášejí nové chutě a trochu nespoutané divokosti. Medvědí česnek je znovuobjeveným hitem, stejně skvělá surovina je ale i mladá kopřiva nebo první lístky pampelišek.
A nezapomeňte: kdo na Zelený čtvrtek za svítání posnídá jidáše s medem, ten bude celý rok zdravý a vyhne se hadímu uštknutí a hmyzímu bodnutí. Raději neriskujte a upečte je ještě dnes večer. Jidáše podle M. J. Sandtnerové se vám určitě povedou!