Hlavní obsah

Blíží se Den dětí, čím letos potěšíte vaše ratolesti? Vsaďte na domácí zmrzlinu nebo bonbony

Foto: LeManna, Shutterstock.com

Foto: LeManna, Shutterstock.com

Den dětí má být plný radosti, zábavy a také dárků. Pro rodiče a blízké je to příležitost, jak svá dítka potěšit a strávit s nimi nezapomenutelné chvíle. Pokud přemýšlíte, čím letos ratolesti překvapit, máme pro vás několik skvělých tipů na jedlé i nejedlé dárky.

Článek

Den dětí má své kořeny v roce 1925, kdy byl poprvé oficiálně navržen na Světové konferenci o blahu dětí v San Franciscu. Po druhé světové válce se tento svátek začal slavit ve více zemích, v Československu od roku 1950 - a dodnes je oblíbeným svátkem plným akcí, her a oslav.

Pokud si letos chcete tento den užít trochu netradičně, potěšte své ratolesti něčím chutným na zub. Určitě jim i své peněžence uděláte větší radost než návštěvou hračkářství (i když, pochoutky a hračky se samozřejmě dají jako dárky zkombinovat, a připravit tak dětem ještě větší záchvat štěstí).

Ledové potěšení

Domácí zmrzlina je skvělým dárkem pro děti, zvláště v teplém počasí. Příprava je jednoduchá a zábavná, což znamená, že děti mohou být součástí procesu od začátku do konce. Můžete využít čerstvé sezonní ovoce, jako jsou jahody, maliny, borůvky nebo naopak exotické mango. Rozmixujte ovoce, přidejte jogurt a trochu medu pro přirozenou sladkost. Výslednou směs nalijte do formiček na nanuky a nechte zmrazit. Děti budou nadšené, že mohou ochutnat něco, co samy pomáhaly připravit.

Ať to křupne

Pečení sušenek je další úžasnou aktivitou, kterou si můžete s dětmi užít. Společné pečení posiluje rodinné vazby a zároveň rozvíjí jemnou motoriku dětí. Můžete vybrat různé tvary vykrajovátek a nechat děti, aby si vybraly své oblíbené. Po upečení následuje ta zábavnější část (aspoň pro dítka, pro vás to spíš znamená pár minut úklidu navíc) – zdobení sušenek barevnou polevou, čokoládou nebo cukrovými perličkami. Hotové sušenky pak mohou děti darovat svým kamarádům nebo je sníst samy a třeba se s vámi i rozdělí.

Foto: Barbara Neveu, Shutterstock.com

Do sušenek můžete přidat ovoce, kousky čokolády nebo i lentilkyFoto: Barbara Neveu, Shutterstock.com

Čokoláda, kam se podíváš

Čokoládové fondue je jedním z těch zážitkových dárků, které si děti zamilují. Rozpuštěná čokoláda a rozmanité ovoce vytvářejí dokonalou kombinaci pro sladkou odpolední svačinku. Děti si mohou namáčet kousky jahod, banánů, jablek, nebo dokonce marshmallow do teplé čokolády. Tato aktivita je nejen lahodná, ale také velmi interaktivní, což dělá celý zážitek nezapomenutelným. Rodiny mohou tento dárek sdílet, a tím podporovat společné chvíle a budování vzpomínek.

Pořádně napíchnuto

Ovocné špízy představují barevný a zdravý jedlý dárek, který děti nadchne svou pestrostí. Příprava těchto špízů je jednoduchá a děti mohou aktivně pomáhat. Nakrájené ovoce, jako je ananas, hrozny, meloun a kiwi, napichujte na špejle, což vytváří atraktivní a chutnou svačinku. Přidání kousků sýra nebo marshmallow může vytvořit zajímavé chuťové kombinace a děti se budou šklebit a smát.

Co je malé, to je dobré

Mini pizzy jsou dalším zábavným a chutným způsobem, jak děti zapojit do kuchyňských aktivit. Každé dítě si může vytvořit svou vlastní malou pizzu s použitím různých ingrediencí, které má rádo. Tento proces podporuje kreativitu a umožňuje dětem experimentovat s chutěmi. Můžete připravit různé přísady, jako je sýr, šunka, zelenina, olivy a další, a nechat děti, aby si samy vybraly, co chtějí na své pizze mít. Zaručeně budete překvapeni, jaké kombinace vaše dítka vymyslí, a dokonce i spořádají, protože v jejich uších může znít i taková šunka s čokoládou jako naprostá delikatesa.

Foto: AS Foodstudio, Shutterstock.com

Pro usnadnění práce kupte už hotové těsto na pizzuFoto: AS Foodstudio, Shutterstock.com

Drobné mlsání

Výroba domácích želé bonbonů je skvělou aktivitou, která kombinuje zábavu a zdraví. Použitím ovocné šťávy a želatiny můžete vytvořit bonbony, které neobsahují žádná umělá barviva ani konzervanty. Tento proces je jednoduchý a děti mohou pomáhat při míchání a nalévání směsi do formiček. Výsledné bonbony jsou nejen chutné, ale také zdravější alternativou ke komerčním sladkostem. Tento dar je ideální pro děti, které milují sladké, ale zároveň chcete dbát na jejich zdraví.

Když nechcete darovat ani hračky, ani jedlé dobroty, nezoufejte. Existuje mnoho skvělých alternativ, které vaše děti potěší. Od kreativních sad až po nezapomenutelné zážitky – tyto dárky nabídnou spoustu zábavy.

Kreativita nemá meze

Darujte dětem sady na malování, modelování nebo tvoření z papíru. Tyto aktivity podporují jejich kreativitu a jemnou motoriku. Navíc společné tvoření může být skvělou rodinnou zábavou.

Z pohádky do pohádky

Kvalitní kniha nebo pohádková knížka je dárkem, který potěší každého malého čtenáře. Můžete také vybrat audioknihu, kterou si děti mohou poslouchat před spaním.

Sportem ku zdraví

Podpořte zdravý pohyb dětí darováním sportovního vybavení. Může to být nový míč, koloběžka, brusle nebo třeba badmintonová sada. Společné sportování na čerstvém vzduchu je skvělým způsobem, jak trávit volný čas.

Ať to zapadne

Stavebnice a puzzle jsou perfektní způsob, jak děti zabavit a zároveň rozvíjet jejich logické myšlení a trpělivost. Vyberte si z nepřeberného množství variant podle věku a zájmů dítěte.

Vzhůru za dobrodružstvím

Naplánujte pro děti výlet do zoo, zábavního parku nebo na hrad. Takový zážitek bude mít pro děti velkou hodnotu a společně strávený čas na výletě si budou pamatovat ještě dlouho.

Načítám