Hlavní obsah

Co s houbami, až se vám přejedí řízky i smaženice? Hoďte je na gril nebo rozemelte na koření!

Foto: All for you friend, Shutterstock.com

Foto: All for you friend, Shutterstock.com

Česká vášeň pro houbaření je tak silná, že by se dala považovat za národní sport. Jakmile vyrazíte do lesa, zapomenete na čas a domů se vracíte s plnými košíky. Co ale potom s houbovou nadílkou? Nemusíte se omezit jen na tradiční smaženici či řízky v trojobalu! Houby můžete marinovat, glazovat… Fantazii se meze nekladou.

Článek

Česká klasika, tedy nejoblíbenější houbové recepty, na kterých Češi ujíždějí, to je jedna věc. Jestli však máte občas chuť vyzkoušet i něco trochu jiného, zkuste třeba následující tipy na úpravu a přípravu hub. Inspirovat se můžete také ve videoreceptech Houbička v kuchyni.

1. Marinování a grilování

Grilované houby jsou skvělá volba, když chcete něčím ozvláštnit salát nebo těstoviny. Můžete je dát na gril jen tak, pokud se jedná o dostatečně „suché“ odrůdy, jako například žampiony (ty jsou na gril jako stvořené). Zato houby z lesa raději nejprve naložte – zkuste třeba marinádu z jablečného octa, medu, olivového oleje, česneku a bylinek. Houby stačí naložit na pár minut, nechat nasát všechny chutě a pak je opečené naservírovat třeba k masu nebo před pečením na pizzu. Můžete je také marinovat před grilováním, aby se na povrchu vytvořila dokonalá karamelizovaná krustička. Zkuste třeba recept na marinované žampionové špízy na grilu.

2. Univerzální surovina na burger

Žampiony portobello jsou tak velké a masité, že mohou nahradit klasické hovězí v burgeru. Stačí je potřít olejem a hodit na gril. Do housky pak přidejte ještě trochu rukoly, sýr a domácí majonézu, a získáte tak skvělý vegetariánský pokrm! Jestli se nechcete vzdát masa, ale naopak snižujete příjem pečiva, udělejte to obráceně: nahraďte v burgeru žampionem portobello housku. Preferujete před žampiony úlovky z tuzemských lesů? Do burgerů pasuje například hřib smrkový, bedla vysoká nebo holubinka mandlová. A kdo chce burger přece jen o trochu klasičtější, ten si může v bulce obložit houbové karbanátky.

Foto: JeniFoto, Shutterstock.com

Žampiony portobello dokážou v burgeru skvěle zastoupit jak maso, tak i housku. Záleží jen na vás, čemu dáváte přednostFoto: JeniFoto, Shutterstock.com

3. Glazování

Glazování je další skvělý způsob, jak houby zajímavě upravit. Nejprve je očistěte a nakrájejte na větší kousky nebo plátky. Poté rozpalte pánev s trochou oleje a houby zprudka opečte, aby získaly zlatavou barvu. Přilijte glazovací omáčku podle chuti – skvělá je například z javorového sirupu smíchaného s jablečným octem nebo tamari omáčka s pastou miso. Jakmile směs přidáte, snižte teplotu a nechte houby jemně probublávat, dokud se tekutina neodpaří a nevytvoří lesklou, lepivou glazuru. Stačí pár minut a výsledkem jsou sladko-slané houby, které se skvěle hodí jako příloha k masu nebo samostatně do teplého salátu.

4. Sušení

Na sušených houbách samozřejmě není nic nového. Připravují se z nich nejoblíbenější jídla, třeba krkonošský hubník, bramborový kuba, bramboračka nebo vánoční kuba. Ze sušených hub se ovšem také může stát „univerzální kouzelný pomocník“, který dodá pokrmům zajímavý šmrnc. Stačí je rozemlít, vyrobit z nich houbové koření (recept najdete níže) a tím pak ochucovat omáčky, polévky nebo rizota. Kuchaři v některých restauracích dokonce vyrábějí houbovou zmrzlinu – ano, zní to bizarně, nicméně je to skutečný gastronomický zážitek. Jak správně usušit houby?

Foto: Natallia Ploskaya, Shutterstock.com

Sušení je tradiční způsob, jak uchovat houby po celou zimu. Když je rozemelete či rozmixujete, můžete si vyrobit velice chutné houbové koření. A poslouží vám také jako žádaný jedlý dárek pro kamarádyFoto: Natallia Ploskaya, Shutterstock.com

5. Nakládání

Naložit houby do sklenic a sterilovat je, to je další způsob, jak uchovat houby na zimu. A nemusíte je nakládat jen do octa! Co třeba do vína? Anebo vyzkoušejte houby naložené v pikantním oleji na italský způsob. Perfektní na rychlé občerstvení nebo jako příloha k večeři.

Tip navíc: Připadají vám houby příliš výrazné? Zkuste je připravit s něčím, co jejich chuť vyváží. Skvěle je doplní například křupavá slanina nebo domácí pancetta. Těstovinová jídla s touto kombinací surovin jsou jednoduchá, zároveň velice oblíbená a v nabídce je mají i nejlepší podniky.

Načítám