Článek
Postup
01.
Předehřejte troubu na 220 °C. Z dýně odstraňte semínka a společně s červenou cibulí ji nakrájejte na podobně velké kousky o velikosti sousta. Zeleninu dejte do mísy a zakápněte pořádnou dávkou oleje. Promíchejte ji tak, aby byl každý kousek olejem dokonale pokrytý. Pak zeleninu rozložte na plech (jednotlivé kousky by měly mít kolem sebe dostatek prostoru), osolte, opepřete a dejte péct.
Tip: K zelenině můžete podle chuti přihodit i pár rozpůlených kapustiček nebo kousek papriky.
02.
Zatímco se zelenina peče, uvařte kuskus. V hrnci zahřejte olej na vyšší, ne však nejvyšší teplotu a kuskus za stálého míchání krátce orestujte. Když začnou kuličky jemně hnědnout, zalijte ho vodou (nebo ještě lépe vývarem z odřezků a natí), osolte a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na velmi mírný a pod částečně odklopenou pokličkou uvařte do měkka.
Tip: V návodu na balíčku nejčastěji prodávaného perlového kuskusu najdete informaci, že se má vařit 20 minut. Já mám ráda těstoviny uvařené spíš na skus a konzistence kuskusu mi nejvíc vyhovuje po 15 minutách varu. Ochutnejte a dobu varu vylaďte podle chuti.
03.
Zatímco se vaří kuskus, dobře prošlehejte metličkou všechny suroviny na zálivku. Z uvařeného kuskusu sceďte přebytečnou vodu a přesypejte ho do salátové mísy. Zalijte asi polovinou připravené zálivky, promíchejte a nechte chvíli zchladnout.
04.
Asi po 20 minutách pečení promíchejte zeleninu na plechu, měla by už být částečně měkká a voňavá. Posypejte ji mákem, na kraj plechu přihoďte pekanové ořechy a nechte už jenom krátce dopéct – postačí 5 minut. Od trouby neodcházejte a hlídejte ořechy, ať se nespálí!
05.
Upečenou zeleninu a ořechy nechte chvíli zchladnout a poté je společně s hrstí zelených lístků zlehka vmíchejte do kuskusu. Zakápněte ještě trochou zálivky a salát podávejte vlahý.
Tip: Pro vydatnější verzi posypejte salát rozdrobeným sýrem feta: k pečené dýní a izraelskému kuskusu se perfektně hodí.
Máte kuskus a váháte, co všechno se s ním dá dělat? Šikovný je kuskus jako zavářka do polévky anebo mléčný kuskus nasladko s ovocem, případně mléčný kuskus s ořechy. Skvělé jsou také křupavé řízky obalované v kuskusu.
Izraelský kuskus nápadně připomíná maďarskou těstovinu tarhoňu. CO JE TO TARHOŇA A RECEPTY PRO INSPIRACI: Tarhoňa se slaninou a vejcem | Tarhoňa po maďarsku se zbylými bramborami | Tarhoňa s vepřovým masem | Perkelt či guláš s tarhoňou | Kuře s tarhoňou a zeleninou