Článek
Domácí těstoviny podle tohoto základního receptu můžete použít i do jiných pokrmů, a to jak slaných (domácí nudle se slaninou), tak i sladkých (nudlový kugl). Je to snazší, než se zdá, a chuť je neodolatelná.
Postup
01.
Sušené houby namočte do vody. Vejce rozšlehejte ve smetaně s troškou soli a pepře.
02.
Připravte těstoviny. Do zadělávací mísy robotu vsypejte mouku. Přidejte vejce, olivový olej a sůl. Pomocí robotu nebo ručně zadělejte pružné těsto.
Tip: Jestli si nevíte tak úplně rady, přečtěte si zkušené tipy, jak na výrobu domácích těstovin a na co si přitom dát pozor.
03.
Hotové těsto pak rozdělte na třetiny a každou pomocí válečku nebo strojku na těstoviny vyválejte. Hotové pláty nakrájejte na široké nudle nebo velké fleky. Lehce je poprašte moukou, aby se neslepily.
04.
Namočené změklé houby nakrájejte. Na pánvi na lžíci másla orestujte najemno nakrájenou cibuli. Asi po dvou minutách přidejte pokrájené houby, nasekaný rozmarýn a tymián a sůl. Směs můžete lehce podlít vodou, která zbyla z namočených hub. Duste pod pokličkou asi 10 minut.
Tip: Použít můžete samozřejmě i dobře očištěné čerstvé houby.
05.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a dejte do ní vařit připravené těstoviny. Asi po 3 minutách je slijte a vsypejte do máslem vymazané zapékací mísy.
06.
K těstovinám přimíchejte podušené houby a připravenou vaječnou směs. Zapékací mísu zakryjte alobalem, vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 20 minut.
07.
Hotové zapečené těstoviny servírujte s nasekanou čerstvou pažitkou.