Hlavní obsah
3,4
(22)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Zapečené těstoviny jsou klasika. Stejně tak i zapečené brambory. Ale co když obě suroviny smícháte, zasypete sýrem a voňavou slaninou? To teprve vznikne gastronomický majstrštyk.

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 120 g anglické slaniny
  • 3 ks cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 500 g brambor
  • 250 g těstovin
  • 250 ml smetany
  • 130 g goudy
  • 130 g čedaru
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Do brambor můžete dát i výraznější plísňové sýry smíchané s plátky jablek. Díky ovoci bude pokrm působit odlehčeněji.

Postup

01.

Slaninu nakrájejte na kostičky a oloupanou cibuli na proužky. V rozehřáté pánvi opečte slaninu a poté ji vyndejte z tuku. Do pánve vmíchejte máslo a plátky cibule obalené v mouce - opět opékejte. Když je cibule křupavá, dejte ji stranou ke slanině.

02.

Brambory oloupejte a nakrájejte je na podobně velké kusy jako těstoviny. Vše společně uvařte doměkka ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou. Poté je slijte, vraťte na plotnu a zalijte smetanou. Když se tekutina prohřeje, vmíchejte sýry, muškátový oříšek, sůl a pepř.

03.

Jakmile se sýr rozpustí a vznikne omáčka, vše přendejte do zapékací mísy a uhlaďte. Pečte při 200 °C asi 10 minut, dokud není sýr zlatavý.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 710,34 kJ
Bílkoviny29,09 g
Tuky30,85 g
Sacharidy61,94 g
Sůl2 g
SAFA17,99 g
Vláknina4,97 g
Cukry7,83 g

Načítám