Článek
Postup
01.
Do velkého hrnce dejte vařit dostatečné množství vody na přípravu těstovin. Zatímco se bude zahřívat, oloupejte česnek, nastrouhejte parmazán na jemném struhadle a slaninu nakrájejte na kostičky.
02.
Až začne voda vařit, pořádně ji osolte, vložte těstoviny, zamíchejte je, nastavte si kuchyňskou minutku na 8-10 minut (podle druhu těstovin a návodu na obalu) a pusťte se do omáčky.
Tip: Ke krémovým smetanovým omáčkám se nejvíc hodí širší a delší těstoviny, jako jsou třeba tagliatelle, fettuccine nebo pappardelle.
03.
Zahřejte větší pánev s vyšším okrajem na vyšší (osmý stupeň z deseti) teplotu a za stálého míchání opečte nasucho kostičky slaniny dokřupava. Přesypejte je na chvíli bokem a pánev vytřete suchým kuchyňským ubrouskem.
04.
Pánev vraťte na oheň, vlijte do ní kapku olivového oleje a přidejte prolisovaný česnek. Osolte, opepřete a za stálého míchání ho velmi krátce opečte. Jakmile začne zlehka zlátnout, vlijte do pánve smetanu a přidejte mascarpone. Stáhněte plamen na velmi mírný a vymíchejte hustou a hladkou homogenní omáčku.
05.
V téhle chvíli už budou těstoviny téměř uvařené. Do pánve s omáčkou vlijte sběračku vody z těstovin, a ještě jednou ji dobře promíchejte. Těstoviny sceďte a vložte do omáčky. Přidejte asi dvě třetiny parmazánu, naposledy promíchejte a ihned servírujte. Na talíři posypejte kostičkami opečené slaniny, zbytkem parmazánu a špetkou čerstvě mletého pepře.
Až budete mít víc času a chuti do vaření, můžete si připravit domácí těstoviny.