Článek
Rýžové víno shao xing (šao sing) koupíte online, ve vietnamských večerkách i ve velkých supermarketech v orientálním koutku. Vydrží dlouho otevřené a hodí se do spousty asijských receptů: zkuste třeba čínský červený vepřový bůček nebo rychlé vepřové chop suey se zeleninou.
Jestli se vám víno přesto nechce pořizovat, maso v receptu dochuťte trochou rýžového octa a rybí omáčkou nebo omáčku zahustěte několika lžícemi arašídového másla či tahini, dodají nudlím krásně krémovou strukturu.
Postup
01.
Ve woku nebo velké pánvi rozpalte olej a nechte na něm zesklovatět cibuli nakrájenou na půlkolečka. Přihoďte kostičky papriky, zvyšte plamen, přidejte maso a co nejprudčeji ho za častého míchání opékejte dalších asi 10 minut nebo do momentu, kdy bude ze všech stran hezky dozlatova opečené. Během míchání ho oddělujte špachtlí na menší kousky.
02.
Mezitím uvařte dle návodu na obalu v osolené vodě nudle. Kromě rýžových se hodí i pohankové soba nebo pšeničné ramen.
03.
Mleté maso zasypejte cukrem, nastrouhaným zázvorem, nasekaným česnekem a chilli (pokud nemáte čerstvé, dejte sušené vločky) a ještě chvíli opékejte, až cukr zkaramelizuje. Zalijte rýžovým vínem, sójovou omáčkou (ideálně dejte 2 lžíce světlé a 2 lžíce tmavé sójové omáčky), nechte odpařit víno a vmíchejte scezené nudle a natrhanou thajskou či klasickou bazalku. Přidat můžete i koriandr nebo jarní cibulku.
Co vaříte vy, když máte chuť na teplé jídlo, ale v kuchyni nechcete strávit moc času? Inspirujte se bleskovými recepty do 30 minut!