Článek
Italové přesně vědí, jak spárovat různé druhy těstovin s konkrétní omáčkou. Není také divu, učí se to odmalička. My občas potřebujeme nápovědu: do tohoto jídla se nejlíp hodí kratší trubkovité těstoviny typu penne, maccheroncini nebo garganelli. Krémová smetanová omáčka se v nich dobře udrží, tvarem se trochu podobají nakrájenému chřestu a dobře se nabírají.
Postup
01.
Dejte vařit dostatečné množství vody na těstoviny. Chřest krátce opláchněte, odřízněte dřevnatou část stonku vespod (odřezky odložte do vývaru) a nakrájejte ho na kousky o velikosti sousta, jemné hlavičky zatím nechte bokem. Plátky šunky naskládejte na sebe, rozřízněte na polovinu a poté nakrájejte na proužky široké asi půl centimetru. Parmazán nastrouhejte najemno.
02.
Až se začne vařit voda na těstoviny, pořádně ji osolte, vložte těstoviny, zamíchejte a nastavte si minutku. Ve větší hlubší pánvi zahřejte směs oleje a másla. Přidejte nakrájené stonky chřestu, osolte, opepřete a chřest krátce opečte, postačí mu 3-4 minuty. Poté do pánve přidejte šunku a také ji rychle opečte. Teď do pánve vhoďte i jemné chřestové hlavičky.
03.
Do pánve vlijte smetanu, stáhněte plamen na velmi mírný a za stálého míchání omáčku krátce povařte do zhoustnutí, bude jí stačit necelá minuta. Ochutnejte a případně dosolte.
04.
Uvařené těstoviny sceďte a i s trochou vody z vaření vraťte do hrnce. Omáčku přelijte do hrnce, přidejte dvě třetiny nastrouhaného parmazánu a důkladně promíchejte. Podávejte ihned, posypané zbytkem parmazánu.
Sezonu chřestu si užívám naplno, nejvíc vynikne v jednoduchých úpravách, jako je svěží zeleninová polévka s chřestem, chřestová omeleta nebo slaný koláč s chřestem.