Článek
Postup
01.
Do hrnce dejte vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Do vroucí vody ponořte všechen špenát a nechte ho 1 minutu povařit. Poté ho vyndejte a ponořte do misky s ledovou vodou, aby se ochladil. Dobře ho vyždímejte a dejte do mixéru.
02.
Přidejte 20 g parmazánu, 1 lžíci oleje a trochu vody, ve které se špenát blanšíroval. Vše vymixujte do hladkého krému. Nechte zatím stranou.
03.
V hlubší pánvi rozehřejte přibližně 40 g másla, přidejte lžíci olivového oleje.
04.
Šalotku oloupejte, nakrájejte najemno a přidejte do pánve. Restujte ji do sklovita, poté přidejte najemno nasekaný česnek. Vše restujte ještě zhruba 1 minutu.
05.
Přidejte rýži a za stálého míchání ji lehce orestujte. Zrnka rýže by měla začít sklovatět. Přidejte víno, čerstvý tymián, trochu soli a pepře. Zamíchejte a na mírném plamenu nechte víno částečně odpařit.
06.
Postupně do pánve přilévejte horký vývar. Vždy přidejte jednu naběračku, zamíchejte a počkejte, až se skoro všechna tekutina vstřebá do rýže. Tímto způsobem postupujte, až spotřebujete všechen vývar a rýže bude uvařená tzv. al dente.
07.
Poté pánev odstavte, přidejte špenátový krém, zbytek nastrouhaného parmazánu a také zbylé máslo nakrájené na kostičky. Vše dobře promíchejte do krémové konzistence.