Hlavní obsah
4,2
(5)
Foto: Televize Seznam

Foto: Televize Seznam

Možná si občas uděláte ze zbytků rizoto, ale dnes si dáme pravé italské risotto. Patří do něj vůně vína, parmazánu a čerstvého tymiánu. A rýže samozřejmě jedině arborio!

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Špenátové risotto
  • 150 g rýže arborio
  • 125 g listového špenátu
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 150 ml bílého suchého vína
  • 2 ks šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g másla
  • 50 g parmazánu
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Do hrnce dejte vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Do vroucí vody ponořte všechen špenát a nechte ho 1 minutu povařit. Poté ho vyndejte a ponořte do misky s ledovou vodou, aby se ochladil. Dobře ho vyždímejte a dejte do mixéru.

02.

Přidejte 20 g parmazánu, 1 lžíci oleje a trochu vody, ve které se špenát blanšíroval. Vše vymixujte do hladkého krému. Nechte zatím stranou.

03.

V hlubší pánvi rozehřejte přibližně 40 g másla, přidejte lžíci olivového oleje.

04.

Šalotku oloupejte, nakrájejte najemno a přidejte do pánve. Restujte ji do sklovita, poté přidejte najemno nasekaný česnek. Vše restujte ještě zhruba 1 minutu.

05.

Přidejte rýži a za stálého míchání ji lehce orestujte. Zrnka rýže by měla začít sklovatět. Přidejte víno, čerstvý tymián, trochu soli a pepře. Zamíchejte a na mírném plamenu nechte víno částečně odpařit.

06.

Postupně do pánve přilévejte horký vývar. Vždy přidejte jednu naběračku, zamíchejte a počkejte, až se skoro všechna tekutina vstřebá do rýže. Tímto způsobem postupujte, až spotřebujete všechen vývar a rýže bude uvařená tzv. al dente.

07.

Poté pánev odstavte, přidejte špenátový krém, zbytek nastrouhaného parmazánu a také zbylé máslo nakrájené na kostičky. Vše dobře promíchejte do krémové konzistence.

Energetická hodnota celkem - 2 porce
Energie8 973,2 kJ
Bílkoviny43,06 g
Tuky145,44 g
Sacharidy162,7 g
Sůl17,09 g
SAFA64,05 g
Vláknina8,89 g
Cukry11 g

Načítám