Článek
Postup
01.
Do hrnce dejte vodu, osolte a přiveďte k varu. Do vroucí vody ponořte všechen špenát a nechte ho minutu povařit. Poté ho vyndejte a ponořte do misky s ledovou vodou, aby se ochladil. Dobře vyždímejte a dejte do blenderu. Přidejte 20 g parmazánu, polévkovou lžíci oleje a trochu vody, ve které se špenát blanšíroval. Vše vymixujte do hladkého krému a nechte zatím stranou.
02.
V hlubší pánvi rozehřejte přibližně 40 g másla, přidejte lžíci oleje. Šalotku oloupejte, nakrájejte najemno a přidejte do pánve. Restujte ji dosklovata, poté přidejte najemno nasekaný česnek. Vše smažte ještě zhruba minutu.
03.
Přidejte rýži a za stálého míchání ji lehce osmahněte. Zrnka rýže by měla začít sklovatět. Přidejte víno, čerstvý tymián, trochu soli a pepře. Zamíchejte a na mírném plamenu nechte víno skoro zcela zredukovat. Pak do pánve postupně přilévejte horký vývar: vždy přidejte jednu naběračku, zamíchejte a počkejte, až se skoro všechna tekutina vstřebá do rýže. Tímto způsobem postupujte, až spotřebujete všechen vývar a rýže bude uvařená al dente.
04.
Poté pánev odstavte, přidejte špenátový krém, zbytek parmazánu (ten nastrouhejte) a zbylé máslo nakrájené na kostičky. Vše dobře promíchejte do krémové konzistence.