Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Jak se říká, jí se i očima. A to si tedy u tohoto krémového rizota pochutnáte! Oči vám budou samou krásou přecházet a jen si počkejte, jaká exploze chutí se dostaví po prvním soustu. Rizoto je totiž dokonale krémové, obarvené řepou a voní po červeném vínu.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g rýže arborio
  • 1 ks červené cibule
  • 3 ks vařené červené řepy
  • 120 ml suchého červeného vína
  • 1 l vývaru
  • 50 g parmazánu
  • 2 snítky tymiánu
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu
Maso
  • 4 ks kuřecích prsou
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce oleje
  • 4 lžičky pesta
Článek

Rizoto se dá připravit na mnoho způsobů. S houbami, srbské, špenátové.... Ale s červenou řepou se jen tak nevidí. Velká škoda! Je totiž naprosto výtečné.

Postup

01.

Červenou cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Řepu nakrájejte na kostičky. Ve větší pánvi rozehřejte olej a začněte na něm opékat cibuli, po chvíli přidejte řepu, a když se vypaří tekutina, vsypte rýži. Jakmile začne rýže mírně prskat, přilijte víno.

02.

Když se víno skoro celé odpaří, začněte přilévat vývar. Tento krok dělejte postupně a opakovaně, dokud se rýže neuvaří do vámi požadované konzistence. Na závěr přidejte sůl, pepř, parmazán, máslo a tymián. Vše promíchejte a odstavte z plotny.

03.

Než se rizoto rozleží, rozpalte na grilovací pánvi olej a opečte na něm kuřecí prsa ochucená solí a pepřem.

04.

Na talíř nandejte rizoto, na to kuřecí prso a vše zakápněte pestem. Před servírováním pokrm zasypte hoblinkami parmazánu.

Načítám