Článek
Na tento recept můžete klidně použít i přerostlé cukety, ale raději je podélně rozpulte a vydlabejte z nich zrníčka, bez nich bude krémové rizoto chutnější. Pro výraznější chuť můžete vmíchat špetku tymiánu a sušená rajčata, nebo jídlo naopak zjemnit trochou másla či smetany.
Postup
01.
Krevety naložte alespoň 15 minut předem do olivového oleje, nasekaného česneku a chilli vloček nebo špetky pálivé papriky.
02.
Najemno pokrájenou cibuli a chilli dle chuti nechte pozvolna zesklovatět na oleji. Mezitím omyjte dvě velké neoloupané cukety, nastrouhejte je nahrubo, spolu s nasekaným česnekem přihoďte k cibuli a ještě asi 5 minut opékejte.
03.
Zasypejte rýží, zalijte vývarem (já dávám kuřecí), podle jeho slanosti rizoto také osolte a za občasného míchání pod pokličkou uvařte doměkka. Na závěr vmíchejte asi dvě lžíce citronové šťávy, kůru z celého citronu (jen její žlutou část, bílá je hořká), nastrouhaný parmezán a čerstvě mletý pepř. Ochutnejte a případně dosolte nebo dochuťte dalším citronem.
04.
Když je rizoto skoro hotové, napíchejte krevety na 4 špejle a zprudka z obou stran opečte na pánvi. Do pánve vlijte veškerý olej i česnek z marinády. Krevety osolte, zakápněte citronem a podávejte spolu s rizotem.
Chcete více nápadů na to, co vařit s cuketou? Vyzkoušejte 18 nejlepších cuketových receptů nasladko i naslano!