Hlavní obsah
4,6
(8)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Cukety si pro svou jemnou chuť báječně rozumějí s česnekem a chilli, a když z nich uvaříte svěží citronové rizoto, nejspíš zachutnají i svým domnělým odpůrcům. Cuketové jídlo máte i s krevetovými špízy hotové do půl hodiny, takže se hodí i na (ne)všední večery...

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na rizoto
  • 1 ks velké cibule
  • 2 ks cukety
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrnek rýže arborio
  • 2,5 hrnku vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 60 g sýru parmazánového typu
  • 1 ks citronu
Na krevety
  • 20 ks tygřích krevet
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Na tento recept můžete klidně použít i přerostlé cukety, ale raději je podélně rozpulte a vydlabejte z nich zrníčka, bez nich bude krémové rizoto chutnější. Pro výraznější chuť můžete vmíchat špetku tymiánu a sušená rajčata, nebo jídlo naopak zjemnit trochou másla či smetany.

Postup

01.

Krevety naložte alespoň 15 minut předem do olivového oleje, nasekaného česneku a chilli vloček nebo špetky pálivé papriky.

02.

Najemno pokrájenou cibuli a chilli dle chuti nechte pozvolna zesklovatět na oleji. Mezitím omyjte dvě velké neoloupané cukety, nastrouhejte je nahrubo, spolu s nasekaným česnekem přihoďte k cibuli a ještě asi 5 minut opékejte.

03.

Zasypejte rýží, zalijte vývarem (já dávám kuřecí), podle jeho slanosti rizoto také osolte a za občasného míchání pod pokličkou uvařte doměkka. Na závěr vmíchejte asi dvě lžíce citronové šťávy, kůru z celého citronu (jen její žlutou část, bílá je hořká), nastrouhaný parmezán a čerstvě mletý pepř. Ochutnejte a případně dosolte nebo dochuťte dalším citronem.

04.

Když je rizoto skoro hotové, napíchejte krevety na 4 špejle a zprudka z obou stran opečte na pánvi. Do pánve vlijte veškerý olej i česnek z marinády. Krevety osolte, zakápněte citronem a podávejte spolu s rizotem.

Chcete více nápadů na to, co vařit s cuketou? Vyzkoušejte 18 nejlepších cuketových receptů nasladko i naslano!

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie10 419,75 kJ
Bílkoviny118,22 g
Tuky123,63 g
Sacharidy229,58 g
Sůl11,31 g
SAFA27,97 g
Vláknina16,56 g
Cukry26,88 g

Načítám